Emin Ozkara (PS) in Schaarbeek

| Archiefbeeld. Emin Ozkara (PS) aan een stembureau in Schaarbeek.

Brussels parlementslid Emin Özkara (ex-PS) stapt over naar Défi

© Belga
15/09/2023

Brussels parlementslid Emin Özkara, oud-lid van de PS en sinds begin 2020 onafhankelijke, heeft beslist om toe te treden tot DéFI. Dat meldt de partij vrijdag. Hij neemt dus voortaan plaats op de banken van DéFI-fractie. In de gemeenteraad van Schaarbeek had hij in september 2020 al de Lijst van de Burgemeester vervoegd.

"Politiek is voor mij geen kwestie van berekening, maar van waarden, engagement en respect", benadrukt Özkara, die naar eigen zeggen al maanden praat met Défi-leden en het programma geanalyseerd heeft. "Vandaag is mijn engagement duidelijk: ik word lid van de partij van hoop, vooruitgang, gelijkheid, neutraliteit en solidariteit", klinkt het.

Défi-fractieleider in het Brussels Parlement Emmanuel De Bock omschrijft Emin Özkara, met wie hij al dertien jaar in het Brussels Parlement zetelt, als "iemand die de gemeenschap van zijn afkomst (de Turkse, red.) overstijgt en alle Belgen vertegenwoordigt, waar ze ook vandaan komen, welk hun parcours of afkomst ook is". Partijvoorzitter François De Smet heeft het over een bruggenbouwer en iemand die het algemeen belang boven het persoonlijk belang stelt.

Breuk met PS

Emin Özkara werd in 2004 Brussels parlementslid voor de PS en was van 2014 tot 2019 ondervoorzitter van de assemblee. In april 2019 kwam het tot een breuk met zijn partij omdat hij het niet eens was met een voorstel van ordonnantie over transparantie. Er werd toen in zijn kantoor in het parlement ingebroken en hij beschuldigde daarop partijgenoten van intimidatie.

De PS wilde hem van de kieslijst schrappen voor de stembusgang van mei van dat jaar, maar dat was niet meer mogelijk. Hij werd met ruim 4.300 stemmen herverkozen, maar besliste in januari 2020 de PS te verlaten. In de gemeenteraad van Schaarbeek, waar hij ook actief is en Cécile Jodogne (Défi) burgemeester is, had Özkara in september van dat jaar al de Lijst van de Burgemeester vervoegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni