Brussels politicus Eric André (MR) overleden

Brussels volksvertegenwoordiger en schepen in Ukkel Eric André (MR) is donderdagavond overleden. André werd vijftig jaar en leed al een tijd aan een slepende ziekte. De Brusselse politieke wereld reageert verslagen op het overlijden van André.

Eric André begon zijn politieke carrière in 1985 als kabinetschef van toenmalig federaal minister bevoegd voor Brussel, François-Xavier De Donnéa. André bleef drie jaar lang op deze post. De Donnea over zijn partijgenoot André: "Het was een man die veel belang hechtte aan vriendschappelijke banden met de mensen met wie hij samenwerkte. Het was ook een zeer trouwe vriend en medewerker. Maar hij was ook een intelligent en rechtlijnig man en dat heb ik altijd weten te waarderen. Ik heb hem bijna dertig jaar gekend en ik ben nooit ontgoocheld geweest in Eric André."

In 1989 komt André voor het eerst in het Brussels parlement en in 1995 neemt hij als staatssecretaris voor Openbare Werken deel aan de regering Picqué II. Eric André voerde toen de geel-blauwe panelen in die in Brussel werven afbakenen. Vier jaar later, in de regering van partijgenoot Jacques Simonet, wordt hij staatssecretaris voor Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Taxi's.

Op lokaal vlak is André sinds 1988 actief als gemeenteraadslid in Ukkel. Na de verkiezingen in 2000 vocht hij een bitse strijd uit met partijgenoot de Lobkowicz voor het burgemeesterschap. Lobkowicz had meer stemmen achter zijn naam, maar André kreeg meer steun in de gemeenteraad. Uiteindelijk werd outsider Claude Desmedt dankzij André burgemeester van Ukkel. Desmedt noemt André dan ook een gezaghebbend figuur in de gemeente.

In 2003 werd André schepen van Financiën en Religies. Een jaar geleden werd André door een hersentumor verplicht zijn politieke ambities op een lager pitje te zetten. Hij overleed donderdagavond op vijftigjarige leeftijd.

Dinsdag kan de bevolking hem hulde brengen in het gemeentehuis van Ukkel. Woensdag wordt Eric André begraven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?