Brusselse gemeenten lopen extra Vlaams geld mis

© Groen
| Stijn Bex (foto) vindt dat ook kleine bedragen gecompenseerd moeten worden.

Brusselse gemeenten kunnen in tegenstelling tot de Vlaamse geen aanspraak maken op extra Vlaams geld om de pensioenen van hun personeel te betalen. “Het gaat sowieso maar om een klein bedrag”, zegt minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams parlement. Voor Stijn Bex (Groen) telt het principe.

De gemeenten hebben moeite met het betalen van de pensioenen van hun statutair personeel. Daarom schiet de Vlaamse overheid vanaf deze legislatuur te hulp. De helft van het tekort, de zogenaamde responsabiliseringsbijdrage, betalen zij. De andere helft moet de gemeente toch op de een of andere manier zelf zien te vinden.

Maar de Brusselse gemeenten zullen dat extra geld uit Vlaanderen niet krijgen. Dat komt omdat Vlaanderen niet rechtstreeks aan (tweetalige) Brusselse gemeenten kan storten, maar dat via de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) doet. “Het geld is enkel voorzien voor gemeenten en steden, en niet voor intergemeentelijke samenwerkingen of provincies”, zegt Brusselminister Benjamin Dalle, in antwoord op een parlementaire vraag van Stijn Bex (Groen). En de VGC is geen gemeente.

Een technische kwestie dus. En het gaat niet om veel geld. Nu voorziet de VGC elk jaar 145.000 euro in haar begroting om de Brusselse gemeenten hun pensioenen te helpen betalen. De helft daarvan, 72.500 euro, had rechtstreeks van Vlaanderen kunnen komen.

“Weinig geld of niet, dat moet toch gecompenseerd worden?”, vraagt oppositielid Bex zich af. Hannelore Goeman (SP.A) sloot zich daarbij aan. “Het is een principekwestie.”

Maar volgens Dalle moeten de Brusselaars niet klagen. “Op de dotatie voor de VGC wordt niet bespaard”, zegt hij, “terwijl er wel een besparing komt van 6 procent op alle andere Vlaamse subsidies. Mocht de VGC ook 6 procent moeten besparen, wordt 1,6 miljoen euro weggenomen. Dat is veel meer dan de 72.500 euro waar het hier over gaat.”

Bex zegt niet blij te zijn met deze dode mus. “Het zou er nog aan mankeren dat men 6 procent bespaart op de VGC", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?