Brusselse kopstukken zitten in het geheim samen over volgende staatshervorming

De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021 De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021
© Belgaimage
© Belgaimage

Met het oog op een volgende staatshervorming na de verkiezingen van 2024 hebben de Brusselse kopstukken van vijf Franstalige partijen een ‘geheime’ meeting gehouden om te anticiperen op mogelijke Vlaamse eisen bij de onderhandelingen. Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane zegt tegen BRUZZ te willen ijveren voor een “Brussel dat over zijn eigen lot beslist, beheerd door de Brusselaars”.

Het overleg tussen de Brusselse coryfeeën Ahmed Laaouej (PS), Rajae Maouane (Ecolo), David Leisterh (MR), Céline Fremault (Les Engagés) en François De Smet (DéfI) – over coalitie- en oppositiegrenzen heen – vond vorige week dinsdag plaats op het PS-hoofdkwartier, nadat het vijftal ook in november al eens rond de tafel zat. Dat schrijft La Libre Belgique dinsdag.

Grote afwezige was PVDA/PTB. Ook burgerpartij Agora was niet aanwezig en betreurt de vorm die gekozen is voor dit overleg in het PS-hoofdkwartier. De partij roept op tot transparante dialoog met álle betrokkenen.

Volwaardige regio

De gesprekken, die nog voor Pasen een vervolg krijgen, moeten tot een gemeenschappelijke Brusselse lijn leiden als antwoord op “Vlaamse eisen” over een zevende staatshervorming. De inzet vormt allicht het statuut van Brussel als volwaardige regio.

Zo zegt Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane in een reactie aan BRUZZ te willen ijveren voor een “Brussel dat over zijn eigen lot beslist, beheerd door de Brusselaars”, een positie die aansluit bij wat de Brusselse PS-voorzitter en initiatiefnemer Ahmed Laaouej zondag nog liet optekenen tijdens een nieuwjaarsspeech.

Complexe bestuurslagen

Vandaag fungeert Brussel immers niet als volledig gewest, maar zit het een niveautje onder Vlaanderen en Wallonië, want de gemeenschappen hebben een ferme vinger in de pap in Brussel, vooral als het gaat over persoonsgebonden aangelegenheden zoals cultuur en onderwijs.

Een institutionele opwaardering van Brussel zou dan weer gepaard gaan met een vereenvoudiging van de bestuurslagen, luidt het.

Tijdens het overleg zou het dan ook gegaan zijn over het anticiperen op de mogelijke gevolgen van een samensmelting of overdracht van bevoegdheden, zoals een fusie van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) met de Brusselse regio.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?