Brusselse meerderheid wil betere bescherming klokkenluiders

© BRUZZ

De Brusselse meerderheidspartijen hebben een resolutie uitgevaardigd om klokkenluiders beter te beschermen. Het voorstel moet de discussie op federaal en Europees niveau openen. Het resolutievoorstel wordt volgende week besproken in het Brussels parlement.

Klokkenluiders signaleren wantoestanden binnen een instelling. De gevolgen zijn voor hen persoonlijk vaak niet mild, ze kunnen het leven zuur worden gemaakt of zelfs ontslagen worden. Maar zonder klokkenluiders zouden zaken zoals de Publifin-affaire nooit aan het licht komen. Omdat ze zo'n belangrijke functie vervullen in onze maatschappij, vaardigden de Brusselse meerderheidspartijen PS, CDH, Défi, Open VLD, SP.A en CD&V afgelopen vrijdag een resolutie uit om hen beter te beschermen.  

“Klokkenluiders moeten de vrijheid hebben om wantoestanden aan te klagen zonder hiervoor ontslagen te worden. Ze moeten meer loyaliteit krijgen van de overheid”, zegt Stefan Cornelis (Open VLD) aan BRUZZ.

De partijen hopen dat de federale regering de discussie verderzet en dat de federale regering op haar beurt de Europese Raad kan overtuigen om een Europees wetgevend initiatief op poten te zetten.

In de loop van volgende week wordt de resolutie besproken in het Brussels parlement. “Het voorstel zal hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd worden omdat het afkomstig is van de meerderheid, maar we nodigen de oppositie graag uit om over het voorstel te praten,” aldus Cornelis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?