MAximiliaan 5 BRUZZ ACTUA 1583

Brusselse parlementsleden verzetten zich tegen huiszoekingen

KDM
© BRUZZ
02/03/2018

In een voorstel van resolutie verzetten de PS, CDH, Défi, SP.A, Groen en Ecolo zich tegen het federaal wetsontwerp huiszoekingen. Opmerkelijk: ook Els Ampe (Open VLD) onderschrijft het voorstel. Dat moet wel nog besproken en gestemd worden door het Brussels parlement.

Het voorstel van resolutie verzet zich tegen het federaal wetsvoorstel woonstbetredingen – in de volksmond huiszoekingen genoemd – bij sans-papiers en bij personen die hen te slapen leggen. Het Brussels parlement wil de federale regering zo aanmanen het wetsontwerp te verwerpen.

Het voorstel werd ondertekend door Caroline Désir (PS), Emmanuel De Bock (Défi), Julie De Groote (CDH), Jef Van Damme (SP.A), Kenza Yacoubi (PS), Zoé Genot (Ecolo), Bruno De Lille (Groen) en Els Ampe (Open VLD). Ampe is daarmee de enige wiens partij ook vertegenwoordigd is in de federale regering, waar het wetsontwerp nog steeds op tafel ligt.

De andere federale meerderheidspartijen - MR, N-VA en CD&V - ondertekenden de tekst niet. Binnen de meerderheid klonk de kritiek op het wetsvoorstel al het luidst uit liberale hoek. Onder meer Kamerlid Françoise Schepmans (MR), tevens burgemeester van Molenbeek, verzette zich tegen de woonstbetredingen.

Intimidatie

De Brusselse parlementsleden laken onder meer dat het federale wetsontwerp “personen criminaliseert die niets anders hebben gedaan dan hier illegaal te verblijven of die getuigen van menselijkheid en solidariteit."

Volgens hen komen de huiszoekingen neer op intimidatie. Dat naar iedereen die mensen zonder papieren onderdak wil verschaffen toe.

“Daarop gelet, willen we herinneren aan het recht van migranten op de menselijke waardigheid,” staat nog te lezen in het voorstel. “Dat is een absolute eis waaraan we ons niet kunnen onttrekken.”

Brede steun

Het voorstel moet wel nog gestemd worden in het Brussels parlement, maar krijgt alvast de steun van zo goed als alle meerderheidsfracties. Wordt de resolutie aanvaard, dan verzoeken de parlementsleden de federale Kamer om zich te verzetten tegen de huiszoekingen. Ook de Brusselse regering zou dat moeten doen, aldus nog het voorstel.

Maandag staat de kwestie alvast op de agenda van het parlement.

Eerder verzetten ook al verschillende Brusselse gemeenten zich tegen de huiszoekingen. Onder meer Brussel-Stad, Ukkel en Schaarbeek aanvaardden daar moties rond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni