'Brusselse politie lijkt wel bodemloos vat' (update)

© brusselnieuws.be
11/02/2010
In tegenstelling tot wat de PS beweert is er helemaal geen chronische onderfinanciering bij de Brusselse politiekorpsen. Dat zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick op basis van cijfers. Het comité P heeft het in een rapport over het gebrek aan motivatie van de agenten in de zone Brussel-Elsene. "Agenten raden aan om geen klacht in te dienen."

Naar aanleiding van een debat over de werking van de Brusselse politie onderzocht Kamerlid Leen Dierick de financiering van de korpsen in de hoofdstad. Die krijgen 103,6 miljoen euro of 15,7% van de totale federale dotatie voor de lokale politie. Daarnaast krijgen de zes zones nog eens 108,4 miljoen euro uit twee sociale fonsen om de sociale lasten op de lonen van het personeel te bekostigen.

En er is meer. Jaarlijks krijgt Brussel ook 25 miljoen euro om de veiligheid van de Europese toppen te garanderen, 5,84 miljoen via de veiligheidscontracten en nog een belangrijk deel van de 40 miljoen die worden besteed in het kader van het veiligheidsfonds.

"De Brusselse politiekorpsen krijgen geld genoeg," stelt Leen Dierick, in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. "Ze lijken wel een bodemloos vat. Laat deze korpsen eerst eens efficiënt werken."

De hoofstedelijke functie is voor de volksvertegenwoordiger uit Dendermonde geen argument. "Oké, Brussel heeft speciale noden inzake veiligheid," aldus nog Dierick, "maar het nut van sommige kosten is beperkt."

Eén op acht afwezig
Ook het Comité P, dat de politiediensten controleert, plaatst in een niet eerder gepubliceerd rapport uit december 2009 vraagtekens bij de werking van de Brusselse politie.

Zo zou er in de zone Brussel-Elsene een motivatieprobleem zijn bij oudere agenten die elke verandering tegenwerken. Door een gebrekkige wijkwerking zitten buurten ook geregeld zonder wijkagent als er een inspecteur ziek is. In Elsense is één agent op acht afwezig.

Op feestdagen en in de weekends is er dan weer te veel personeel omdat het werk dan financieel interessanter is. Nog volgens het Comité P moedigt het onthaal burgers "niet zelden" aan om geen klacht in te dienen.

De politie zegt dat de vaststellingen achterhaald zijn. "Dat rapport dateert van een tijdje geleden," aldus woordvoerder Christian De Coninck. "Onze nieuwe korpschef heeft bij zijn aanstelling in september 2008 vaststellingen gedaan die aansluiten bij de analyse van het Comité P. Daarop heeft hij een grondige reorganisatie van de territoriale structuur in gang gezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni