202310 1844 Emir Kir

| Burgemeester Emir Kir.

Burgemeester Emir Kir gepasseerd door eigen schepenen in Sint-Joost

JB
© BRUZZ
16/11/2023

Opnieuw bevindt Emir Kir zich in een ongemakkelijke positie. De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node moest woensdag met lede ogen aanzien hoe een wisselmeerderheid van groenen en socialisten, onder wie enkele van zijn eigen schepenen, stokken in de wielen van zijn plannen staken.

De regelgeving rond een toekomstige markt in de Noordwijk zorgt voor spanning in de gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node. De groene oppositieleden willen via een motie de perimeter van die markt versmallen, de soorten producten inperken die er aangeboden mogen worden en de timing van de markt wijzigen van zaterdag naar dinsdag. Ze willen de handelaars in de Brabantwijk, die zich in het nauw gedreven voelen door de komst van de markt, op die manier steunen.

Niets vreemds aan een motie van oppositieleden, zou je zeggen. Tenzij dat voorstel gesteund wordt door enkele leden van de meerderheid. Schepenen, zelfs.

Machtsstrijd zonder weerga

Het schepencollege van Emir Kir ligt al aan gruzelementen sinds hij in 2020 uit de PS gezet werd omdat hij twee Turkse burgemeesters had uitgenodigd van de MHP, een nationalistische partij die nauwe banden onderhoudt met de extreemrechtse groepering Grijze Wolven.

Sindsdien zet de Brusselse PS haar eigen mandatarissen in Sint-Joost voor het blok: met Kir, of met de PS. Drie schepenen bleven trouw aan hun burgemeester, drie schepenen zijn loyaal aan de PS.

Het gevolg is een machtsstrijd zonder weerga in de kleinste Brusselse gemeente. Kir nam eerder dit jaar zelfs tevergeefs de belangrijkste bevoegdheden af van de drie PS-schepenen: eerste schepen Philippe Boïketé, Loubna Jabakh en Nezahat Namli.

Dertien tegen elf

Die drie schepenen gingen woensdag mee met de motie van de groenen, net als gemeenteraadsvoorzitter Ahmed Medhoune (PS). Tel daar de acht stemmen van de groene fractie en de stem van Halit Akkas (MR) bij, en je komt aan dertien. Het marktproject van de burgemeester verzamelde daarentegen elf stemmen.

Safa Akyol, een gemeenteraadslid uit het kamp-Kir dat zich gisteren tijdens de stemming onthield, zou volgens La Dernière Heure dicht bij een overstap naar MR staan. Tegelijkertijd moet de enige Nederlandstalige schepen, Lydia Desloover (Vooruit.brussels), nog een positie innemen in de kwestie, net zoals PS-gemeenteraadslid Muhamet Begaj. Hoe dan ook zal het marktplan zoals burgemeester Kir het voor ogen had het voorlopig niet halen.

De woordvoerder van Kir was donderdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni