Burgemeester overhandigt petitie tegen verbreding van Brusselse Ring in kerstmanpak

© Belga
23/12/2021

De burgemeester van Jette, Hervé Doyen, en de schepen van Milieu, Claire Vandevivere, hebben - verkleed als kerstman en kerstvrouw - een petitie afgegeven op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Die petitie van 6.350 handtekeningen protesteert tegen de plannen om de Brusselse Ring te verbreden ter hoogte van het Laarbeekbos. De burgemeester en schepen zijn ontvangen door de kabinetsleden die met het dossier bezig zijn en hebben hun grieven kunnen duidelijk maken.

De verbreding van de Brusselse ring is al tien jaar een discussiepunt, zegt schepen Vandevivere. "Ons eerste doel was het Laarbeekbos reddden, een beschermd natuurgebied, en daar zijn we in geslaagd. Maar zelfs als het Laarbeekbos niet rechtstreeks bedreigd wordt in de plannen die nu op tafel liggen, zal die enorme werf gedurende tien jaar lang een enorme druk leggen op dat toch al gefragiliseerde bos."

Het is vooral de bouw van een verkeerswisselaar recht tegenover de wijk Jetse Tuinen, die de bewoners zorgen baart.

"Daar wonen duizenden mensen, daar zijn er scholen, crèches, en zelfs een ziekenhuis," gaat de schepen verder. "Elke maatregel die tot gevolg zou hebben dat het verkeer daar toeneemt, zou zware gevolgen hebben voor de gezondheid van heel veel personen. We verzetten ons ook tegen de sluiting van afrit 8, omdat dat heel wat doorgaand verkeer zou brengen naar een wijk in Jette die tijdens de spitsuren nu al verzadigd is."

Verkeersdruk en klimaatopwarming

De lokale overheden vinden het niet kunnen dat de Vlaamse overheid de ring ter hoogte van Jette wil verbreden naar 10 of 12 rijstroken. Dat gaat volgens hen in tegen de ambities om de verkeersdruk in de hoofdstad te verlichten, en tegen de ambities in de strijd tegen de klimaatopwarming.

De gemeente Jette vreest dat er binnenkort beweging komt in het dossier van de Brusselse ring en is van oordeel dat alleen het Brussels Gewest als een gelijke kan onderhandelen met Vlaanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni