Burgerbevraging als remedie tegen fake news

Federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD)

Via de website www.stopfakenews.be kunnen burgers voorstellen lanceren om fake news aan banden te leggen. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) schakelt ook een expertenpanel in dat zich over het fenomeen zal buigen.

De expertengroep, met naast academici ook journalisten, zal tegen 25 juni voorstellen formuleren voor de aanpak van fake news. Daarnaast lanceert De Croo de website www.stopfakenews.be. Daar kan iedereen zelf voorstellen formuleren en die anderen beoordelen met "likes" en "dislikes". Tot slot komt er op 17 mei een debat met stakeholders in BeCentral, de digitale campus in het station Brussel-Centraal.

"Een vrije, kritische en diverse pers essentieel is in een goed functionerende maatschappij", zegt De Croo. "Als dat niet zo is, komt het functioneren van onze democratie in het gedrang. Dat hebben we de voorbije jaren gezien met de beïnvloeding van verkiezingen in verschillende landen."

"We moeten hierbij een evenwicht vinden tussen het beschermen van de vrijheid van meningsuiting enerzijds en maatregelen tegen desinformatie anderzijds", besluit de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?