CD&V en N-VA waarschuwen voor belangenvermenging Close bij RSCA

200114 Bianca_Debaets_Mathias_Vanden_Borre_(c)_PhotoNews
© PhotoNews
| Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA).
© PhotoNews
| Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA).

Brusselse gemeenteraadsleden Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA) waarschuwen voor het risico van belangenvermenging, nu burgemeester Philippe Close (PS) onafhankelijk bestuurder wordt bij RSC Anderlecht.

"Ik ben verbaasd om te zien dat burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close plots in een privébedrijf als RSC Anderlecht stapt", schrijft Bianca Debaets (CD&V) op Twitter. "Laat ons vooral hopen dat dat in bepaalde dossiers - zoals het stadiondossier, subsidies, huurgelden enzovoort - niet voor belangenvermenging zorgt..."

Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) vindt de aanstelling van Close eveneens opmerkelijk: “De Brusselse politiek staat er helaas niet om bekend om dossiers onafhankelijk en bekwaam te beheren. Integendeel, denk maar aan het faliekant mislukte Eurostadiondossier, waarbij zowat de hele Brusselse politieke klasse met de billen bloot ging door grootheidswaanzin, achterkamerpolitiek en schimmige besluitvorming."

Neutraliteitsprincipe

De hamvraag voor Vanden Borre is wat deze benoeming betekent voor het nieuwe stadion, waar RSC Anderlecht reeds jaren voor pleit. Volgens hem wordt met deze beslissing "het exacte tegenovergestelde van wat de titel van 'onafhankelijk bestuurder' zou moeten betekenen, wordt gerealiseerd.”

“Op deze manier kan men nooit zelfs maar het principe van neutraliteit van de overheid of verbod op belangenvermenging staande houden. Wat is bijvoorbeeld de reactie bij andere Brusselse voetbal- of sportclubs? Wat betekent dit voor de locatie van het nieuwe stadion? Hoe kan men garanderen dat vergunningen onafhankelijk worden beoordeeld? "

Hoewel Vanden Borre RSC Anderlecht als Brusselse voetbalclub een warm hart toedraagt, gaat deze beslissing er bij hem niet in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?