CD&V: ‘Geef studenten stemrecht voor Gewest’

© brusselnieuws.be
11/04/2014

Studenten die in Brussel op kot zitten moeten stemrecht krijgen bij de gewestverkiezingen. Dat is het voorstel van de Brusselse CD&V'ers Benjamin Dalle en Joris Poschet. “Wat is krachtiger dan het stemlokaal om mee te beslissen over de toekomst van je stad?”

In Knack pleiten Poschet en Dalle voor een coherent gewestelijk beleid over de gemeentegrenzen heen. Iemand in de hoofdstedelijke regering die de coördinerende bevoegdheid krijgt over 'Studentenzaken' zou een sterke stap in de goede richting zijn”, zeggen ze. De twee pleiten verder ook voor goede verbindingen tussen de campussen.

Hefboom om Brussel rekening te doen houden met haar studenten moet dan het stemrecht voor de gewestverkiezingen zijn. “Het beleid van het gewest heeft immers rechtstreeks effect op hoe zij Brussel ervaren”, klinkt het. “Het zal jongeren ook meer betrekken en hen nog meer aanmoedigen om achteraf in Brussel te blijven.”

Stemrecht voor studenten bij de gemeenteraadsverkiezingen ziet CD&V dan weer niet zitten. "Dat zou een te sterk effect hebben op steden als Leuven en Gent", zegt Dalle.

De oproep van de CD&V’ers komt er nadat de Brusselse studentenverenigingen al een oproep deden om een Brusselse minister van Studentenzaken aan te stellen.

Dat voorstel kan ook op goedkeuring rekenen van SP.A. Er moet een gewestelijke coördinator studentenbeleid komen die alles wat te maken heeft met hoger onderwijs in Brussel stroomlijnt, over de gemeentelijke grenzen heen”, zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni