CD&V wil grotere rol voor het overlegcomité na Eurostadion-debacle

© CD&V
| Vlaams vicepremier Kris Peeters vindt dat het overlegcomité een grotere rol mag krijgen.

Oud-premier Yves Leterme pleit ervoor om een nieuwe vorm van arbitrage tussen de verschillende overheden in ons land in het leven te roepen. Die moet scheidsrechter spelen in moeilijke dossiers. Dat heeft hij gezegd in ‘De zevende dag’, na de heisa rond het Eurostadion.

Yves Leterme, die bij de UEFA in de commissie Financial Fair Play zit, kaartte eerder al aan dat het falende dossier twee oorzaken heeft. Enerzijds de keuze voor Parking C van de Heizel, op Vlaams grondgebied, wat hij een "riskant” noemt. Anderzijds een "constructiefout in ons federalisme."

In De zevende dag herhaalde Leterme die boodschap. "Het probleem ligt in de toenemende complexiteit van dossiers, maar dat is niet louter een Belgisch verhaal. Daarbovenop krijg je hier echter verschillende bestuurslagen, waarbij elk niveau nog eens verantwoordelijkheden deelt in dezelfde dossiers. Dat leidt tot blokkeringen. Die tasten het vertrouwen van investeerders in ons land aan, we kunnen ons dat niet langer permitteren."

Een mogelijke oplossing zou zijn om een nieuwe vorm van arbitrage in het leven te roepen. Daarbij zou op voorhand duidelijk moeten worden afgesproken wat er gebeurt in dossiers waarbij verschillende bestuursniveaus betrokken zijn. Er moet ook worden vastgelegd wie de finale beslissing neemt bij onenigheid.

Het overlegcomité in zijn huidige vorm is volgens Leterme geen oplossing. "Dat is op dit moment vooral veel comité en weinig overleg, dat werkt niet,” zegt hij. Het kan volgens hem wel een basis vormen voor het arbitragemodel dat hij voor ogen heeft. "Als er een akkoord komt dat sterker definieert en bepaalt hoe de besluitvorming verloopt."

CD&V-vicepremier Kris Peeters is het grotendeels eens met Leterme. "We hébben met het overlegcomité al een plaats waar de verschillende regeringen van ons land elkaar ontmoeten. Nog een nieuwe instantie hebben we niet nodig", zegt hij. "Ik ben al langer vragende partij om het overlegcomité efficiënter te laten werken, ik wil dat nu ook nadrukkelijk op de kaart zetten. We moeten dat grondig bekijken."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?