CD&V wil onderhandelen 'zonder ballast'

© brusselnieuws.be
20/07/2011
CD&V is bereid om te onderhandelen over een nieuwe regering als de zeven andere partijen instemmen om het taalgebruik in Brussel, de tweetalige kieslijsten, de federale kieskring en het minderhedenverdrag definitief uit de onderhandelingen te laten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaarde woensdagavond op het VTM-nieuws dat zijn partij "onmiddellijk wil onderhandelen over BHV op basis van de negen wetsvoorstellen van Di Rupo." De formateur baseerde zich daarbij op de voorstellen die Beke als koninklijk onderhandelaar formuleerde in een ultieme poging om CD&V over de streep te trekken.

Dat lijkt nu te lukken maar het is nog afwachten of de zeven andere partijen, die zich eerder akkoord verklaarden om op basis van de formateursnota van Di Rupo te onderhandelen, aan boord blijven.

"De formateur moet ook van de zeven andere partijen de uitdrukkelijke instemming krijgen," aldus nog Beke. "Dit impliceert concreet de bevestiging van alle partijen dat de zogenaamde ballast - het taalgebruik in Brussel, de tweetalige kieslijsten, de federale kieskring en het minderhedenverdrag - definitief uit deze onderhandelingen worden gehaald. Zoals steeds gezegd door ons moet hij aantonen dat hij hieromtrent een tweederde meerderheid verenigd krijgt."

SP.A, Groen! en Open VLD reageerden al positief op de uitlatingen van Beke. N-VA toonde zich dan weer erg ontgoocheld door de "bocht" van CD&V.

Het ultimatum van Di Rupo
Formateur Elio Di Rupo had CD&V eerder op de dag voor een ultimatum gezet. Beke kreeg tot donderdag 13 uur de tijd om te antwoorden of zijn partij akkoord ging met vijf onderhandelingsprincipes over Brussel en BHV.

Dat zei de formateur woensdagmiddag na afloop van de vergadering met de zeven partijen die bereid zijn te onderhandelen op basis van zijn nota. Beke nam niet deel aan de gesprekken met die zeven partijen. De CD&V-voorzitter had vroeger op de dag een afzonderlijk gesprek van een uur met Di Rupo.

De kwestie van het taalgebruik in Brussel en de tweetalige lijsten zou verhuizen naar een werkgroep. Die zou onder meer bestaan uit Brusselse vertegenwoordigers van de betrokken partijen. De hervorming van het tweekamerstelsel en de invoering van een federale kieskring zouden dan weer door een parlementaire commissie onderzocht worden.

Een ander principe houdt in dat er gelijklopende onderhandelingen zouden starten over BHV en dit op basis van de juridische teksten die de formateur heeft neergelegd. Tegelijkertijd zouden de gesprekken starten over de gezondmaking van de begroting en over de herziening van de financieringswet, vooral wat betreft de fiscale autonomie.

Over de verdeling van de inspanning tussen het federale niveau en de gemeenschappen en gewesten zou dan weer "te goeder trouw" worden onderhandeld met de deelentiteiten.

Minderhedenverdrag
De ratificatie van het Minderhedenverdrag zou opnieuw worden voorgelegd aan de Werkgroep van de Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid. Die moet dan nagaan of men het eens kan worden over een definitie van het concept 'minderheid', die de ratificatie van het kaderverdrag mogelijk zou maken. Volgens Di Rupo kunnen tijdens de onderhandelingen amendementen worden ingediend, maar benadrukt dat het bereikte evenwicht "fragiel" is.

Dinsdag leek het er nog op dat in het BHV-dossier enige vooruitgang was geboekt. Formateur Di Rupo stelde voor dat het BHV-dossier, na de splitsing én de garanties voor de Franstaligen, later enkel nog door een tweederdemeerderheid kan gewijzigd worden. De hoop op een doorbraak werd echter snel getemperd toen bleek dat CD&V-voorzitter Beke woensdagochtend niet samenzat met de zeven andere partijvoorzitters.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni