Céline Fremault volgt Cerexhe op

Brussel parlementslid Céline Fremault (CDH) volgt Benoît Cerexhe op als Brussels minister van Economie en Werk. Dat maakt CDH-voorzitter Benoît Lutgen bekend. Cerexhe wordt burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe.

De naam van de 39-jarige Fremault circuleerde al langer als mogelijke opvolgster van Cerexhe. Ze is sinds 2004 Brussels parlementslid, waar ze momenteel fractieleidster is voor het CDH. In haar gemeente Ukkel is ze schepen van Gezinnen, Gelijke Kansen en Crèches.

Fremault staat bekend als een voorvechtster van vrouwenrechten. Zo was ze mede-indiener van het voorstel om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een ritssysteem man-vrouw op de lijsten te verplichten. Ze was ook meter van de antiseksismeactie 'Touche pas à ma pote' en is een fervent tegenstander van prostitutie. Ze is ten slotte ook voorstander van een verplichte inburgeringscursus in Brussel.

Als minister van Werk staat ze voor belangrijke uitdagingen. Zondag raakte bekend dat de werkloosheidsgraad in Brussel op 20,4 procent ligt.


Bron: Actiris

Als eerste prioriteit schuift Fremault dan ook de strijd tegen de jongerenwerkloosheid, vooral bij laaggeschoolden, naar voor. De werklozenbegeleiding moet beter, vindt ze, en moet meer toegespitst worden op het doelpubliek. Ook de talenkennis moet beter.

Om de economie uit het slop te helpen wil ze een netwerk van bijzondere economische zones in achtergestelde wijken aanleggen. Bedrijven krijgen dan een financiële impuls om zich in die zones en wijken te vestigen.

De kersverse minister wil daarnaast bedrijven aantrekken en in Brussel houden én "de Brusselaars zelf zin geven om in de hoofdstad te wonen en er te blijven wonen". "Brussel is de economische motor van het land", liet ze optekenen. "We moeten die ook aan het werk zetten als motor voor de Brusselaars zelf."

Fremault zei ten slotte ook dat het Gewest "zijn problemen niet het hoofd kan bieden zonder samen te werken met de andere gewesten".

Ministers worden burgemeester
Cerexhe zelf trekt naar Sint-Pieters-Woluwe, waar hij burgemeester wordt. Hij bracht daar na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 een coalitie op de been die Willem Draps (MR) uit het zadel wipte. Door verschillende klachten duurde het tot nu eer Cerexhe de sjerp kon omgorden. Cerexhe blijft wel in het Brussels parlement zitten, waar hij Fremault opvolgt als fractieleider.

Cerexhe is een van de drie Brusselse ministers die de burgemeesterssjerp verkiezen boven het de Brusselse regering. Staatssecretaris Emir Kir (PS) is ondertussen burgemeester van Sint-Joost, terwijl minister-president Charles Picqué (PS) in mei opnieuw voltijds burgemeester wordt in Sint-Gillis.

Mampaka gemeenschapssenator
Lutgen schepte ook duidelijkheid over een aantal andere vacante functies voor CDH'ers. Zo wordt ex-schepen Bertin Mampaka gemeenschapssenator, mag zijn ex-collega Hamza Fassi Fihri zich binnenkort voorzitter van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) noemen. Julie De Groote verlaat die stoel en wordt parlementslid in het parlement van de Franse Gemeenschap.

'Dis-moi, Céline'
In onderstaand filmpje stelt Fremault zich voor. Het campagnefilmpje werd gerealiseerd voor de parlementsverkiezingen van 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?