Federale, Vlaams en Europese verkiezingen van 26 mei 2019: Didier Reynders en Charles Michel (MR)

Charles Michel en in Elsene geboren Duitse kapen EU-topjobs weg

© Belga
03/07/2019

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) wordt voorzitter van de Europese Raad. Daarover hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie dinsdagavond in Brussel een akkoord bereikt. De Duitse Ursula von der Leyen (CDU), geboren en getogen in Brussel, schiet de hoofdvogel af en wordt de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter.

Michel wordt na Herman Van Rompay de tweede 'Europese president' uit België en volgt straks Donald Tusk op. Het mandaat van de Pool verstrijkt op 1 december. De voorzitter van de Europese Raad bereidt de Europese toppen voor, moet compromissen onder de staatshoofden en regeringsleiders smeden en de Europese Unie vertegenwoordigen op het internationale toneel.

De Europese Raadsvoorzitter krijgt een mandaat van 2,5 jaar, dat eenmaal verlengd kan worden. In tegenstelling tot de andere Europese topfuncties die dinsdag beslecht zijn, is voor de Franstalige liberaal de kous af. De staatshoofden en regeringsleiders kiezen hun voorzitter zelf en de benoeming van Michel hoeft dan ook niet bekrachtigd te worden door het Europees Parlement.

De MR heeft nog geen draaiboek bekendgemaakt voor de opvolging van Michel, maar het lijkt logisch dat vicepremier Didier Reynders met al zijn ervaring doorschuift naar het regeringsleiderschap. Slechts een week geleden greep Reynders naast zijn Europese droomjob.

20190703_Ursula_von_der_Leyen

| Ursula von der Leyen zit al sinds 2005 onafgebroken in de Duitse regering en is huidig minister van Defensie.

Duitse met Brusselse link

Als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie dragen de staatshoofden en regeringsleiders de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voor. De baas van het dageljks bestuur van de Europese Unie moet in Straatsburg verkozen worden met een absolute meerderheid van 376 stemmen in het Europees Parlement.

Lange tijd leek de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans Commissievoorzitter te zullen worden, maar uiteindelijk werd een vertrouwelinge van Duits bondskanselier Angela Merkel aangewezen als ideale opvolgster voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Von der Leyen is geboren in Elsene en woonde dertien jaar in Brussel.

Moeilijke benoemingsronde

De benoemingsronde voor de Europese topjobs was een zware evenwichtsoefening die drie dagen duurde. Eén van de belangrijkste eisen van onder meer Tusk was om meer vrouwen op het hoogste niveau te krijgen.

Dat is gelukt, want behalve de voordracht van von der Leyen werd de Franse IMF-topvrouw Christine Lagarde aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij volgt de Italiaan Mario Draghi op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Charles Michel , Ursula von der Leyen , Europees president

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni