Philippe Close burgemeester Brussel-Stad

| Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad.

Close: 'Nederlandstaligen in Brussel zijn geen Vlamingen'

© BRUZZ
02/05/2018

Burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close heeft in de marge van zijn 1-meitoespraak gezegd dat Nederlandstalige Brusselaars geen Vlamingen zijn. Hij reageert daarmee op een uitspraak van Johan Van den Driessche van de N-VA.

De PS doet het goed in Brussel en is ondanks de schandalen bij Samusocial en Gial in de peilingen nog altijd de grootste. “We hebben in het verleden moeilijkheden gehad,” zegt Close, “maar dat ligt achter ons. We kijken nu naar de toekomst en daarom zijn we ook hier vandaag," zo schrijft De Standaard.

Volgens de Brusselse burgemeester is de partij succesvol omdat de PS strijdt voor onderwerpen die belangrijk zijn voor Brusselaars. “Neem nu de sociale zekerheid. De federale regering (MR/N-VA) breekt de sociale zekerheid af. Zeker nu er steeds meer mensen in de armoede dreigen terecht te komen, is huisvesting extra belangrijk.” Close gaat daarmee in tegen het het voorstel van Open VLD-schepen Els Ampe die onlangs pleitte voor een stop in de bouw van sociale woningen.

'Ook plaats voor Nederlandstaligen'

Niet alleen de Franstaligen, ook de Nederlandstaligen kunnen zich volgens Close aangesproken voelen door de partij. “Brussel is een tweetalige hoofdstad. Ik vind het belangrijk dat elke Nederlandstalige Brusselaar zich op een lijst in de 19 gemeenten kan terugvinden,” zegt hij. “Ons uitgangspunt is duidelijk. De toekomst van Brussel is een multiculturele stad, waardoor er ook plaats is voor Nederlandstaligen. Iedere Nederlandstalige partij deelt dat standpunt, behalve de N-VA.”

Daarmee reageert de burgemeester en PS’er op een uitspraak van Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA), die zichzelf in de Zevende dag nog een ‘Vlaamse Brusselaar’ noemde.

“Alle Nederlandstalige partijen hebben het over Nederlandstalige Brusselaars. Het is voor mij duidelijk dat meneer Van den Driessche een ambassadeur is van Vlaanderen. Ik daarentegen ben een Brusselaar en geen ambassadeur van Wallonië. Alle Nederlandstaligen in Brussel zijn Brusselaars en geen Vlamingen. Dat is het grote verschil tussen de N-VA en de andere Nederlandstalige partijen,” redeneert Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Philippe Close , PS , Nederlandstalige , Vlaamse Brusselaar , Vlaming , identiteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni