Close verbiedt alcohol rond Beurs na middernacht

JP
© Belga - BRUZZ
15/10/2019
Updated: 15/10/2019 16.11u

Met een gericht alcoholverbod scherpt de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) zijn veiligheids­beleid aan. Het verbod begint rond de Beurs, en wordt daarna mogelijk uitgebreid naar andere zones. "Als mensen, en zeker vrouwen, zich niet op hun gemak voelen in het centrum, dan móéten we daar iets aan doen", klinkt het.

Close krijgt dagelijks klachten over de voetgangerszone rond de Beurs. Om het stijgende onveiligheidsgevoel te keren, voert de burgemeester eind dit jaar een alcoholverbod in, zo schrijven De Standaard en Le Soir. Wie tussen ­middernacht en zes uur 's ochtends alcohol drinkt op straat, riskeert een administratieve boete die kan oplopen tot 350 euro. De politie zal stelselmatig controleren en de drank in beslag ­nemen.

Het gaat om een pilootproject dat eerst getest zal worden rond de Beurs, maar daarna mogelijk wordt uitgebreid naar andere zones. "Ik denk aan plekken met een hoog onveiligheidsgevoel als het donker is, zoals bijvoorbeeld in de Alhambrawijk of rond Lemonnier of Anneessens", zegt de woordvoerster van de burgemeester aan BRUZZ.

Een streng lik-op-stukbeleid is voor socialisten altijd moeilijk om te verkopen, maar erger nog dan een repressieve aanpak is helemaal géén aanpak, stelt de burgemeester. Hij verzekert dat zijn repressieve maatregel gepaard gaat met preventie. Het OCMW zal met de vzw Hermesplus (voor mensen in psychische nood), een tandje bijsteken in het ­bereiken en begeleiden van de amokmakers in kwestie.

"Het probleem is dat het vaak om mensen gaat die al jaren illegaal in België verblijven. We hebben te weinig grip op hen. Vandaar mijn oproep aan de minister van Binnenlandse Zaken en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ): geef ze een verblijfs­docu­ment of zet ze uit. Maar beslis. Dat verwachten de mensen van ons. De huidige grijze zone is niet vol te houden", klinkt het nog.

Een verbod op de verkoop van alcohol komt er voorlopig niet, laat de woordvoerster van de burgemeester tot slot nog weten. "Er zijn ook heel veel mensen die daar zonder problemen mee om kunnen gaan. Brussel moet blijven leven, het is de hoofdstad van Europa. Mensen mogen nog wel een pintje kopen, maar we willen de overlast inperken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni