Nieuw Cocofgebouw, met honingraatmotief

Cocof roept belangenconflict in tegen onbelast bijverdienen

© Belga
19/01/2018
Updated: 19/01/2018 15.50u

De Franse Gemeenschapscommissie roept een belangenconflict in tegen het federaal wetsontwerp onbelast bijklussen. Dat moet nu 60 dagen ‘in de koelkast’. Zowel binnen de Vlaamse als federale regering wordt er misnoegd gereageerd op het nieuws.

Het wetsontwerp dat toelaat om tot 500 euro bij te klussen lag niet goed bij de Franstalige Brusselaars. De PS vreest dat het voorstel de sociale zekerheid zou ondergraven en ertoe zou leiden dat werknemers tegen elkaar uitgespeeld worden in "een soort intra-Belgische sociale dumping”.

De PS pleitte er daarom samen met het CDH en Défi voor om een belangenconflict in te roepen voor de kwestie. Daarvoor is echter een meerderheid van drie vierde van de parlementsleden nodig. Uiteindelijk stemden ook Ecolo – na twijfelen – en de PVDA voor het belangenconflict.

Enkel de MR - de enige Franstalige partij in de federale regering - stemde tegen het belangenconflict.

‘Politieke spelletjes’

Dat de Franstalige Brusselaars een belangenconflict inroepen naar de kwestie valt niet in goede aarde bij de Vlaamse en federale regering. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) spreekt van ‘politieke spelletjes’ en vreest dat de sportwereld de dupe zal worden van het belangenconflict.

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) blaast de Cocof hiermee het lopende overleg over de kwestie op.

"We zouden pas over twee weken ten vroegste over het wetsontwerp stemmen, wat nog tijd genoeg liet voor overleg," zegt De Block. De minister is ook verbaasd dat de tegenstanders "na één maand en meerdere vergaderingen geen enkel concreet voorstel hebben geformuleerd."

Gekoppeld

Eerst was het onbelast bijklussen nog gekoppeld aan twee andere dossiers: de taks op effectenrekeningen en de hervorming van de vennootschapsbelasting. Tot nog toe raakte enkel dat laatste door het federaal parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni