Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi overleden

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi is woensdag in Brussel overleden. Dat melden verschillende media. De 84-jarige Tshisekedi was vorige week dinsdag in België aangekomen voor een medische check-up.

Etienne Tshisekedi zou bezweken zijn aan een longembolie, zo verklaarde zijn zoon Félix Tshisekedi aan het magazine Jeune Afrique. Ook André Kabanda, de voorzitter van Benelux-afdeling van de partij van Tshisekedi, bevestigt het overlijden aan Belga.

Tshisekedi leidde de UDPS, de oudste oppositiepartij in de Democratische Republiek Congo en daarvoor het Zaïre van president Mobutu Sese Seko. Daarnaast was hij ook de voorzitter van de Raad van wijzen van het grote oppositieblok, le Rassemblement.

Door zijn decennialange verzet tegen de president Mobutu en diens opvolgers Laurent-Désiré en Joseph Kabila, werd Tshisekedi wel eens de "eeuwige oppositieleider" van de vroegere Belgische kolonie genoemd. Nochtans was hij in de jaren negentig ook enkele keren, maar doorgaans erg kortstondig, eerste minister van het land.

Normaal gezien zou Tshisekedi vorige week ook worden aangesteld als voorzitter van de CNSA, de Nationale Raad voor de opvolging van het akkoord. Die raad moet waken over de uitvoering van het akkoord dat regering, oppositie en middenveld net voor de jaarwisseling sloten. Het legde onder meer vast dat huidig president Joseph Kabila aan de macht kan blijven tot de verkiezing van zijn opvolger.

Die verkiezingen zouden eind dit jaar moeten plaatsvinden. De voorbije jaren verbleef Tshisekedi verschillende keren in België om medische redenen. Zijn vorige verblijf duurde van augustus 2014 tot juli vorig jaar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?