| Personeel wacht buiten tijdens de politiecontrole bij Globe Aroma.

'Controle bij Globe Aroma heeft Brussel in het hart geraakt'

Filip De Rycke
23/02/2018

De inval bij vzw Globe Aroma, nu twee weken geleden, was ook deze vrijdag onderwerp van debat in de plenaire zitting van de VGC. Bij de controleactie, waar zo’n twintig Brusselse agenten bij betrokken waren, zijn zeven mensen zonder papieren opgepakt. Twee ervan zitten vandaag nog vast. Globe Aroma begeleidt artistiek vluchtelingen en mensen zonder papieren.

“Met de politie-actie bij Globe Aroma is Brussel is in z’n ziel geraakt”. Zo begon VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A) bevoegd voor Cultuur vandaag zijn antwoord op de vragen van enkele VGC-raadsleden. “Ik zie de aanval als een doelbewuste intimidatie en ik vraag me nog altijd af waarover die politieactie ging.” zei Smet. Hij heeft een brief met vragen gestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA).

Smet pleit voor een gecoördineerd overleg met zijn Vlaamse collega Sven Gatz (Open VLD), die eerder deze week in het Vlaams parlement ook al de inval veroordeelde en eveneens Jambon een brief met vragen stuurde. Globe Aroma wordt door zowel Vlaanderen als de VGC gesubsidieerd. Die steun is goed voor ruim 160.000 euro. Smet wil met zijn collega in de Vlaamse regering overleg met Jambon.

Dat sociale controles worden gevoerd bij vzw’s, daar kan Smet mee leven, zegt hij. “vzw’s mogen gecontroleerd worden, maar niet zo”. Volgens Smet werden bij de controle heel wat mensen met hun handen op het hoofd tegen de muur gezet.

De verontwaardiging over de inval vrijdag 9 februari is bij de leden van de VGC-raad nog altijd erg groot. Vanuit alle fracties, met uitzondering van het Vlaams-Belang omwille van de afwezigheid van Dominiek Lootens-Stael, kwamen vragen aan collegelid Smet.

Annemie Maes (Groen) vroeg of de VGC niet kon gaan voor de invoering van een sanctuary city. Dat is een stad met vrijhavens waar mensen zonder papieren kunnen vertoeven zonder het risico op een politiecontrole.

Vraag blijft natuurlijk aldus Paul Delva (CD&V) waarom de politie-inval plaats vond. Volgens de politie en latere verklaringen van Jan Jambon zou die inval kaderen in het Kanaalplan en zou die er zijn gekomen op vraag van de Brusselse politie zelf. De vzw zou ook op de Belfi-lijst staan, aldus Jambon.

Voor Delva en Maes is dan ook de vraag Globe Aroma op die de Belfi-lijst is terecht gekomen. Die lijst bevat immers organisaties die gelinkt worden aan radicalisering en het ronselen van Syriestrijders. Dat de inval past in het Kanaalplan van federaal minister Jambon doet nog meer vragen rijzen. Hannelore Goeman (SP.A) klaagt vooral het machtsvertoon van de politie aan. De inval heeft bovendien ook het vertrouwen van de nieuwkomers geschaad, zegt ze.

Cieltje Van Achter van N-VA vindt dat haar collega’s voorzichtig moeten zijn met hun reacties. Die van Smet, die de inval zeer intimiderend vond, noemt, ze onverstandig. Zij is tegen die vrijhavens waar Annemie Maes (Groen) naar vraagt en roept op om in alle rust het rapport van het Comité P af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni