Cultuurprotest sluit af met choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker

ADW, EDB
© Belga - BRUZZ
26/12/2021
Updated: 27/12/2021 15.53u

Na een uur vol speeches en kleine optredens is de protestactie van de cultuursector op de Kunstberg zondag afgesloten met een choreografie onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Duizenden mensen, 5.000 volgens de Brusselse politie en 15.000 volgens de organisatoren, zakten naar de hoofdstad af om de beleidsmakers een duidelijk signaal te sturen en de cultuursector een hart onder de riem te steken.

Op het podium opgesteld aan de voet van de Kunstberg werden de eerste speeches gegeven, terwijl het Albertinaplein volledig vol liep. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere was er sprake van zo'n 5.000 aanwezigen.

"Ik zie veel paraplu's, dat betekent dat de hemel met ons mee huilt", opende Stany Crets, die als eerste opriep om te betogen. "Ik ben maar een simpele ambachtsman met boerenverstand, maar iets zei me dat dit het enige juiste moment was om ons als één stem te laten horen. Dit is een politiek spel en wij zijn jammer genoeg het makkelijkste slachtoffer", zegt de acteur en regisseur.

De cultuursector heeft het gehad met de willekeur waarmee ze in de afgelopen twee jaar hun theaters en zalen meerdere malen hebben moet sluiten. Ze eisen dat de politiek de huidige maatregelen terugdraait, want de cultuurhuizen hebben al heel wat investeringen gedaan om het publiek veilig te ontvangen.

'Willen gedragen visie'

Tegelijk vraagt de cultuursector met drang om een kader uit te werken op lange termijn dat werkbaar én rendabel is, geflankeerd met steunmaatregelen. Ze vragen een gedragen visie op basis van feiten waar ze zich toe kunnen verhouden, in plaats van dit knipperlichtbeleid.

Op het podium vonden zondag nog speeches van andere mensen uit de brede cultuursector plaats. Onder meer artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe. De dansers van Anne Teresa De Keersmaeker en nog vele andere zorgen voor de artistieke tussenkomsten.

Beroep

Tijdens het cultuurprotest werd bovendien aangekondigd dat er in de loop van volgende week een beroep zal ingediend worden bij de Raad van State tegen de nieuwe coronamaatregelen. De Nederlandstalige cultuursector hoopt zo de sluiting van de bioscopen en cultuurzalen terug te draaien. Eerder deze week kondigden de Franstalige mensenrechtenliga en een aantal Franstalige cultuurspelers ook al aan een dringend beroep in te dienen bij de Raad van State.

Volgens persmagistraat Eric Brewaeys van de Raad van State worden beide zaken vermoedelijk samen behandeld en kan een uitspraak relatief snel verwacht worden. (Lees verder onder de fotogalerij)

'Hartverwarmend'

Het slotstuk van het cultuurprotest bestond uit een choreografie. Springend, bukkend, met de handen en armen zwaaiend ging het publiek op de tonen van Santé van Stromae mee op het ritme van Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansers.

De organisatoren en cultuurspelers zijn blij met de opkomst en de aanwezigheid van alle sympathisanten. "Het is ontzettend hartverwarmend", vertelt Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

"Je voelt aan de respons dat het leeft, tot aan het kerstmaal. 'Ça suffit', zoals gezegd op het podium. Men beseft dat dit niet meer kan en de genomen maatregelen niet coherent zijn. Alleen de cultuur sluiten is ridicuul", vervolgt hij.

Het onbegrip bij de cultuursector is groot en het geloof in de beleidsmakers van ons land steeds kleiner. Ze willen de sluiting zo snel mogelijk teruggedraaid zien. "Ik verwacht absoluut een politiek signaal en ik verwacht absoluut dat er heel snel iets deblokkeert. Alle maatregelen om mensen goed en veilig te ontvangen zijn er en hebben we in een vorige fase van de pandemie gehanteerd", benadrukt De Cock.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni