| De militanten van One.Brussels trekken door Molenbeek naar het One.May festival aan de overkant van het kanaal.

Reportage

Dag van de Arbeid in Brussel is een internationaal feest: 'Al die buitenlandse standjes!'

Jaani De Koker
01/05/2022

De zon lokt veel mensen naar de feestelijkheden in de Brusselse binnenstad, waar ter gelegenheid van 1 mei allerhande festiviteiten georganiseerd worden. Toch is het meer dan een festival. "Het is belangrijk dat de werkende klasse één dag per jaar met zijn standpunten naar buiten kan komen."

De Nederlandstalige socialisten van One.Brussels spraken vroeg in de ochtend af in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek.

vandamme.jpg

| Jef Van Damme houdt in Molenbeek een toespraak op de Dag van de Arbeid.

Jef Van Damme, schepen in Molenbeek, gaf er een toespraak. Hij was vooral tevreden om iedereen in levenden lijve te kunnen zien. “Ik ben een fan van technologie, maar niets gaat boven elkaar een knuffel en kus geven”, klonk het. Een uitspraak die op warm applaus werd onthaald door de aanwezigen. Politiek lag de focus vooral op de economische gevolgen van de oorlog.

Omstreeks 13 uur vertrok naar de Varkensmarkt, waar One.Brussels haar eigen 1 mei-viering houdt, het festival: One.May, met uitsluitend Brusselse artiesten.

Dat One.Brussels niet aansluit bij de viering op de Kunstberg, waar de vakbonden, het middenveld en de PVDA te vinden zijn, is historisch gegroeid. "Een aantal jaar geleden werd het Feest van de Arbeid niet georganiseerd. En toen kwamen wij met een eigen alternatief”, vertelt Elke Roex voorzitster van One.Brussels en organisator van One.May.

Dries Vreven, vakbondssecretaris bij de algemene centrale ABVV en lid van One.Brussels, ziet nog een duidelijke reden. “Op deze manier kan One.Brussels zich individueel profileren.”

De Franstalige PS koos trouwens ook voor een eigen evenement. Hun slotfeest voor de Dag van de Arbeid gaat door in Laken.

festival.one.may.dagvandearbeid.

| De ligstoelen en artiesten staan klaar om er een groot arbeidersfeest van te maken.

Intussen verzamelen de vakbonden en de PVDA aan de Kunstberg. Waar de ABVV een festival organiseert dat alle linkse organisaties in Brussel moet verbroederen. Voor sommige mensen is deze zonnige dag perfect om van muziek en een frisse pint te genieten. Andere zijn hier wel degelijk met politieke reden.

Ook Hendrik Vermeersch, gepensioneerd maar altijd actief geweest binnen de socialistische vakbonden. "Het is belangrijk dat de werkende klasse één dag per jaar met zijn standpunten naar buiten kan komen." Onze kapitalistische maatschappij heeft volgens hem nood aan een vorm van tegengewicht. "Moest het minder weer zijn, zou ik ook gekomen zijn. Maar een frisse pint in het zonnetje en de juiste mensen om je heen, dat is echt genieten."

Brussel zou Brussel niet zijn zonder de smeltkroes van nationaliteiten. Vilde Sche is een Noorse studente in Antwerpen. Samen met een vriend komt ze hier vandaag de sfeer opsnuiven. "In Noorwegen ben ik heel politiek actief. Het Belgische systeem is momenteel te ingewikkeld voor mij, maar dat prikkelt mijn interesse in evenementen zoals deze."

kunstberg.jpg

| Aan de kunstberg vindt het grootste festival plaats. Het Feest van de Arbeid. Hier stellen verschillende socialistische organisaties hun tent met informatie op. In de namiddag vinden enkele concerten plaats.

Er lopen natuurlijk ook heel wat mensen op de Kunstberg die verbonden zijn aan een partij. Eén daarvan is David Suarez, geboren in Ecuador en actief bij de PTB. Hij is hier vandaag om de arbeiders te steunen, maar zet ook in op de connectie met de vele buitenlandse activisten die hier aanwezig zijn vandaag. "Het is een internationaal feest voor de arbeid, kijk eens naar al die buitenlandse standjes."

Ambtenaar Jean-Paul Gailly heeft naar eigen zeggen niet te klagen. Hij komt al sinds 1976 naar het Feest van de Arbeid. "Ik ben altijd links geweest, maar elk jaar leer ik hier nieuwe zaken en organisaties kennen." De internationale vertegenwoordiging is enorm op het festival, dat valt ook Gailly op. "Iets verder op staat er een Italiaanse organisatie die opkomen voor landbouwers. Dat vertelt voor over Brussel en de linkse solidariteit."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni