Dalle maakt zich zorgen om strubbelingen aan VRT-top

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister voor Media, Jeugd en Brussel.

Het conflict binnen het directiecollege van de VRT is "ernstig en schadelijk, vooral voor de openbare omroep zelf." Dat heeft minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) donderdag geantwoord op vragen van parlementsleden Katia Segers (SP.A) en Marius Meremans (N-VA). Dalle wil de lopende bemiddelingsopdracht alle kansen op slagen geven.

Aan de Reyerslaan eindigde 2019 op een erg valse noot door een pijnlijk conflict binnen het directiecomité. Er ontstond een vertrouwensbreuk tussen Peter Claes, directeur Media en Productie, en de rest van het directiecollege. Een poging van VRT-ceo Paul Lembrechts om Claes te ontslaan, botste op verzet van de raad van bestuur.

Enkele dagen nadien lekte een brief uit waarin andere directieleden zich achter Lembrechts schaarden en Claes "deloyaal" en "oncollegiaal gedrag" verweten. Op een extra raad van bestuur op 30 december werd dan beslist een bemiddelaar aan te stellen. Die bemiddelaar moet nagaan of de vertrouwensbreuk nog kan hersteld worden.

Beheersovereenkomst

Minister van Media Benjamin Dalle betreurt het conflict aan de top van de VRT. Hij noemt de strubbelingen "schadelijk en pijnlijk", met name voor de openbare omroep zelf. De CD&V-minister wijst erop dat de VRT voor een belangrijk jaar staat, waarin de omroep onder meer moet onderhandelen over de nieuwe beheersovereenkomst. "Dat worden geen gemakkelijke onderhandelingen, maar we hebben niets aan een verzwakte partner", aldus Dalle.

Over het conflict zelf hield Dalle zich op de vlakte. "Het gaat om een interne personeelsaangelegenheid", klinkt het. De Molenbeekse minister wil de lopende bemiddelingsopdracht "alle kansen op slagen" geven. Het wordt afwachten of de bemiddelingsopdracht resultaten oplevert tegen de nieuwe vergadering van de raad van bestuur van 20 januari. Het dossier staat daar alvast opnieuw op de agenda.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?