De Berlangeer-Lichtert onschuldig in zaak Hitlergroet

Het Jetse gemeenteraadslid Maria De Berlangeer-Lichtert (VB) is vrijgesproken voor het vermeend uitbrengen van de Hitlergroet. Bij haar eedaflegging na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zou ze de Hitlergroet gebracht hebben, maar de Brusselse correctionele rechtbank heeft nu dus geoordeeld dat daar geen bewijzen voor zijn.

De Berlangeer-Lichtert werd na de verkiezingen van 8 oktober 2006 verkozen als gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Jette. Bij haar eedaflegging twee maanden later zou ze volgens sommige aanwezigen de Hitlergroet hebben uitgebracht. De Berlangeer-Lichtert heeft dat altijd ontkend en zei haar arm schuin omhoog te hebben gestoken om te vermijden dat de cape die ze droeg van haar schouders zou zakken.

Na de eedaflegging van De Berlangeer-Lichtert diende het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding echter een klacht in bij het Brussels gerecht, dat de zaak op zijn beurt voor de rechtbank bracht.

De rechter oordeelde nu dat er geen bewijslast is in de zaak en dat het onderzoek erg summier was gevoerd. Zo baseerde het parket zich alleen op de videobeelden van de bewuste eedaflegging. Bovendien is de eedaflegging van De Berlangeer-Lichtert rechtsgeldig verklaard.

"Ik ben gelukkig dat er eindelijk een goede beslissing is genomen. Want ik heb niets verkeerd gedaan," zegt Maria Lichtert opgelucht. "Dit is de negende keer dat we hier staan," zegt haar echtgenoot Jan De Berlangeer. "Voor een onnozelheid, voor iets dat niet waar is. Het is opgeblazen. Als zij geen lid was geweest van het Vlaams Belang, dan was er niets gebeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?