| Premier Alexander De Croo (Open VLD) (archiefbeeld).

De Croo over La Boum 2: 'Valstrik om zaken fout te doen lopen'

© Belga
30/04/2021

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) doen een ultieme oproep om zaterdag niet af te zakken naar het illegale evenement La Boum 2 in Brussel. "Men probeert een valstrik te creëren om de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van", zei De Croo vrijdag na afloop van de ministerraad.

Op 1 april ontaardde het nepfestival La Boum in het Brusselse Ter Kamerenbos in een open oorlogje tussen de aanwezige jongeren en de ordediensten. Daarbij raakten 34 mensen gewond. Voor zaterdag is een tweede editie van La Boum aangekondigd, maar de organisatoren van het eerste feest lijken daar niets meer mee te maken te hebben. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CDV) bevestigde dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

"De mensen die die grap hebben gelanceerd zijn niet dezelfde organisatoren als die van La Boum 2", zei ze. Het evenement lijkt gekaapt door het collectief L'Abîme, van wie de organisatoren van La Boum 1 zich distantiëren. De Facebookpagina achter het evenement van zaterdag is donderdag verwijderd, maar toen hadden al meer dan 8.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn.

Verlinden benadrukt dat er "geen enkele toelating is gegeven of gevraagd door de organisatoren van La Boum 2, hoewel we testevenementen mogelijk hebben gemaakt". Gisteren in de Kamer liet ze al uitschijnen dat niet alleen in het Ter Kamerenbos maar ook op andere plaatsen in Brussel mogelijk illegale samenkomsten zullen plaatsvinden. De situatie wordt van nabij opgevolgd en er is een dispositief van de federale en de lokale politie voorzien, zei ze. De minister raadt iedereen in elk geval af om af te zakken naar La Boum 2. "Ik weet dat het zwaar is en dat iedereen wil samenkomen, maar nu is het nog te vroeg."

Ook premier Alexander De Croo raadt af om naar La Boum te trekken. "Men doet dat om een onveilige situatie te creëren en teniet te doen wat we de voorbije maanden hebben gedaan en waar we nu de resultaten van zien. Wat hier aan de gang is is een poging om een valstrik te creëren en de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni