De Croo: 'Regel dossiers als Eurostadion nationaal'

"Op een bepaald moment moet men kunnen beslissen in een dossier dat de belangen van een gewest te boven gaat," zegt De Croo.

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) moeten dossiers als het Eurostadion nationaal aangepakt worden. "Ik heb al veel Overlegcomités meegemaakt, veel overleg is daar vaak niet", zegt hij.

De UEFA kondigde donderdag aan dat Brussel officieel gaststad af is voor het EK voetbal in 2020.  De voetbalorganisatie gelooft niet dat het Eurostadion tijdig klaar raakt. "Ik stel vast dat we blijkbaar nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets te gunnen", reageerde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op Radio 1. "Dit is geen Brussels of Vlaams dossier, maar minstens nationaal en zelfs Europees van omvang."

Als we er als land niet meer in slagen om een zaak als deze geregeld te krijgen, is er iets grondig mis, vindt de vicepremier. "Als blijkt dat we rond het Eurostadion of rond Brussels Airport of rond de stralingsnormen in Brussel van het ene probleem in het andere tuimelen, moeten we erover nadenken of we dat niet eerder op nationaal niveau moeten beheren."

'Andere mening dan Vanhengel'
Open VLD is naast de federale ook vertegenwoordigd in de Brusselse regering met minister van Financiën Guy Vanhengel. "Ik heb soms een verschillende mening dan Guy Vanhengel", gaf De Croo toe. "Maar op een bepaald moment moet men kunnen beslissen in een dossier dat de belangen van een gewest te boven gaat. De laatste tijd blijkt dat moeilijker en moeilijker te worden."

"De hoofdstad van Europa heeft gewoon recht op deze infrastructuur", besloot de liberaal. "Of die nu op het grondgebied van Brussel ligt of daarbuiten. Dit moeten we als land kunnen overstijgen."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?