De Lille betreurt vertrek Radio 2 Vlaams-Brabant

In 2012 verlaat de VRT het Amerikaans Theater in Laken. Radio 2 Vlaams-Brabant verhuist dan naar het Stadhuis in provinciehoofstad Leuven. Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) vreest dat zijn voormalige werkgever nu minder aandacht aan de hoofdstad zal besteden. [2 reacties]

Het verlaten van het Amerikaans Theater in Laken is voorzien in het meerjarenplan 2010-2012. Dat werd maandag goedgekeurd door de raad van bestuur van de VRT.

Het huurcontract van het Amerikaans theater loopt in juni 2012 af en wordt niet verlengd. Het gebouw is te duur in onderhoud en heeft te hoge energiekosten, klinkt het bij de openbare omroep. Ook de radiotechnologie en tv-studio's zijn afgeschreven. Het Amerikaans theater werd in 1958 gebouwd als het Amerikaanse paviljoen voor de wereldtentoonstelling van dat jaar.

De VRT moet in totaal 65 miljoen euro besparen. Daardoor verdwijnen er ook 219 jobs (aanvankelijk waren dat er 279).

De Lille ziet Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel niet graag vertrekken. "Mede doordat Radio 2 ook fysiek in Brussel gevestigd is, krijgt onze hoofdstad de nodige aandacht," zegt de voormalige werknemer van de zender. "De nationale berichtgeving over Brussel is soms al te negatief gekleurd. Bij Radio 2 kennen ze de stad beter, met aandacht voor de negatieve maar ook met zijn positieve kanten."

De Lille vreest dat de zender vanuit Leuven minder aandacht zal hebben voor de hoofstad. "De band met Brussel dreigt verloren te gaan. Veel mensen in Vlaams-Brabant hebben nochtans een dagelijkse band met de hoofdstad en willen graag geïnformeerd blijven over wat reilt en zeilt in Brussel."

Band tussen Brussel en Vlaams-Brabant
De Lille hoopt dat Radio 2 ook na 2012 de nodige initiatieven zal nemen om de nodige aandacht voor Brussel te garanderen. "Je kan Vlaams-Brabant niet loskoppelen van Brussel," aldus nog De Lille. "Denk maar aan de duizenden pendelaars die elke dag komen werken in de hoofdstad, of de mensen die er gaan eten, shoppen of een toneelstuk zien. Ik hoop dat, ondanks de verhuis, deze band ook in de toekomst de nodige aandacht krijgt bij Radio 2. Radio 2 is en blijft nog steeds de grootste zender van Vlaanderen en voor heel wat mensen is het een belangrijke bron van informatie."

Bij Radio 2 zien ze de verhuis als een kans. "Wij gaan in Leuven midden in het gewoel en tussen de mensen zitten en dat is waar Radio 2 eigenlijk moet zijn," zegt Dirk Somers, regioproducent Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dat wil echter zeker niet zeggen dat we Brussel loslaten. De stad blijft voor ons belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?