© MR

Deze week nam Ganshoren afscheid van zijn burgemeester Hervé Gillard (MR), die op 49-jarige leeftijd overleed. Over de doden niets dan goeds, maar het moet gezegd, het publieke optreden van Gillard was geen fraai schouwspel.

Gillard, afkomstig uit de Vlaamse noordrand, maar altijd Nederlandsonkundig gebleven, begon zijn carrière op liberale kabinetten. In Ganshoren raakte hij op het eind van de jaren negentig bekend door het krantje over de gemeente dat hij met zijn vzw Ganshoren s’éveille uitgaf.
In 2000 werd hij eerste schepen onder PS-burgemeester Michèle Carthé. De samenwerking eindigde in een soort open oorlog. Het ging zo ver dat de MR in 2006 niet meer welkom was op de Lijst van de Burgemeester (LB) en na de verkiezingen in de oppositie belandde. Daar muntte Gillard uit in theatrale tussenkomsten gericht tegen burgemeester Carthé.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 keerden zijn kansen. De LB had de stembusslag gewonnen, maar Gillard kon op verkiezingsavond een akkoord met Pro Ganshoren en Ecolo-Groen sluiten, waarbij hij zich liet voordragen als burgemeester. De volgende ochtend echter ging hij in zee met de LB van Carthé en wist hij zelfs de burgemeestersjerp te behouden. Door alle klachten die op dat slinkse manoeuvre volgden, kon hij pas na drie maanden benoemd worden.
Een groot succes was zijn burgemeesterschap niet. Met eerste schepen Carthé bleef hij op voet van oorlog en oppositiepartijen Pro Ganshoren en Ecolo-Groen konden hem moeilijk vergeven. Dat samen met zijn gebrek aan charisma en zijn zwakke dossierkennis maakten dat de gemeenteraden steevast in een ongezellige, kille sfeer verliepen.

Kwam nog bij dat er een gerechtelijk onderzoek wegens misbruik van vertrouwen tegen hem werd geopend. Hij zou een stokoude dame geld hebben afgetroggeld en geld ontvreemd hebben uit de kas van een lokale vzw voor de derde leeftijd. In december 2016 kon hij de zaak nog in der minne regelen om een rechtszaak te vermijden.

De afgelopen drie maanden liet de zieke Gillard zich vervangen, niet door eerste schepen Carthé, maar door Jean-Paul Van Laethem, een van zijn weinige politieke vrienden. Maar of deze populaire ex-FDF’er die als onafhankelijke op de Lijst van de Burgemeester stond, hem ook mag opvolgen, is zeer de vraag. Ook Carthé ziet het burgemeesterschap weer binnen handbereik. En de MR zal na het wegvallen van Gillard ongetwijfeld ook haar deel van de machtskoek willen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni