Debaets wil Nelson Mandelaplein in Brussel

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) roept burgemeester Yvan Mayeur (PS) op een straat of plein in Brussel naar Melson Mandela te vernoemen. Debaets ziet het als een eerbetoon aan de onlangs overleden voormalige Zuid-Afrikaanse president.

"Nelson Mandela was niet alleen president, anti-apartheidsheld maar ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede”, brengt Debaets in herinnering.  “Als vredesactivist en bruggenbouwer staat hij ook symbool voor het samenleven tussen bevolkingsgroepen in onze stad. Sociale rechtvaardigheid, een thema dat als een rode draad door het leven van Nelson Mandela liep, is ook in de multiculturele metropool Brussel een thema dat hoog op de agenda staat", aldus het gemeenteraadslid.

Debaets vindt ook dat het eerbetoon op een prominente plek in het centrum moet komen. Andere wereldsteden zoals Rio de Janeiro, Londen of Glasgow hebben al langer een Nelson Mandelastraat. Weldra komt daar ook Amsterdam bij. "Brussel moet dat voorbeeld volgen, omdat ook wij continu moeten streven naar het harmonieus samenleven in onze stad", aldus Debaets.

Op de volgende gemeenteraad dient ze daarover een voorstel van resolutie in.

Eerder formuleerden ook andere Brusselse politici gelijkaardige voorstellen. Zo stelde Jamal Ikazban, fractieleider van de PS-oppositie in Molenbeek, voor om de spektakelzaal van het Huis der Culturen en Sociale Samenhang in Molenbeek naar Nelson Mandela te vernoemen. Intussen heeft de gemeenteraad van Molenbeek op 17 december de desbetreffende motie van Ikazban unaniem goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?