'Debat over dubbele nationaliteit openen na uitslag Turks referendum'

© Saskia Vanderstichele

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert stelt zich naar aanleiding van het Turkse referendum vragen bij de dubbele nationaliteit van veel Turken. In een tweet pleit hij ervoor te stoppen met de dubbele nationaliteit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt, maar vraagt zich wel meteen af in hoeverre het gaat om een partijstandpunt van CD&V. Open Vld-politica Ann Brusseel vindt ook dat het debat over de dubbele nationaliteit moet gevoerd worden.

Op Libanon en Jordanië werd nergens ter wereld zo uitgesproken "ja" gestemd tijdens het Turkse referendum als in België. Zowat 75 procent van de Turken in België stemde voor het ja-kamp.

Voor Hendrik Bogaert een aanleiding om de discussie over de dubbele nationaliteit opnieuw aan te zwengelen. Die discussie werd enkele weken geleden al opnieuw geopend door N-VA, met name door Kamerleden Peter De Roover en Sarah Smeyers. Die laatste zei toen wel dat een afschaffing van de dubbele nationaliteit niet aan de orde is omdat het juridisch niet haalbaar zou zijn.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt en dat zijn partij al langer voorstander is. Maar Francken wijst er wel meteen op dat het niet in het regeerakkoord staat en hij vraagt zich ook af in hoeverre het gaat om "een partijstandpunt of een emotionele oproep".

Francken had eerder ook al verschillende tweets verstuurd over de uitslag van het Turkse referendum. Zo tweette hij zondagavond bijvoorbeeld: "De diaspora maakte het verschil..." Maandagochtend klonk het: "In België stemmen ze (Turken, red.) op zogenaamd progressief-linkse partijen, in Turkije op conservatief-rechtse. Tiens, tiens, hoe zou dat toch komen." De N-VA-staatssecretaris verwijst ook naar de moskeediscussie.

Volgens hem toont de uitslag alvast dat de Diyanet-moskeeën in ons land stevig stemmen hebben geronseld voor Erdogan. "Toch maar eens heel stevig onder de loep nemen", tweet hij. En nog: "Ik voel me meer dan ooit gesterkt in beslissing om geen importimams voor niet-erkende moskeeën meer toe te laten tot ons grondgebied."

Ook Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) vindt dat er na de uitslag van het Turkse referendum een debat moet komen over de dubbele nationaliteit. "Groeit het besef dat dubbele nationaliteit zeer nare implicaties kan hebben?", tweette Brusseel maandagochtend.

De Open Vld-politica legt uit: "Ik heb begrip voor de vraag naar meer dan één nationaliteit omdat ik weet dat identiteit meerlagig is. Maar het is beter wat nationaliteit betreft om juridisch een strakkere lijn aan te houden, precies omwille van de politieke implicaties zoals deze. Ik kan niet aanvaarden dat men als EU-burger in die mate politieke steun kan geven aan een gevaarlijke dictator aan de buitengrenzen van de EU."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?