Decumul haalt geen meerderheid aan Nederlandstalige kant

© PhotoNews
|

Het voorstel van ordonnantie dat een volledige decumul invoert in het Brussels gewest heeft vrijdag in plenaire zitting geen meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep behaald. De tekst kreeg de steun van een ruime meerderheid van 58 stemmen tegen 23 bij 3 onthoudingen. Maar aan Nederlandstalige kant stemde een meerderheid van 11 (Open VLD, N-VA, CD&V en Vlaams Belang) van de 17 leden tegen.

Socialisten, groenen, Défi en CDH keurden het voorstel goed, MR, Open VLD, CD&V en N-VA stemden tegen en Benoît Cerexhe, Bernard Clerfayt (Défi) en Alain Destexhe (MR) onthielden zich.

Het voorstel van ordonnantie is door het ontbreken van een Nederlandstalige meerderheid niet goedgekeurd. Er bestaat nu de mogelijkheid om tot een tweede stemming over te gaan na een afkoelingsperiode van 30 dagen.

De meerderheidspartijen Open VLD en CD&V en oppositiepartij N-VA waarschuwden tijdens het plenaire debat voor de gevolgen van het 'oneigenlijke' gebruik van dit anti-blokkeringssysteem. In de wandelgangen werd geopperd dat het misschien niet tot een tweede stemming zou komen, maar het is niet duidelijk hoe dat kan worden vermeden.

De tweede stemming kan alvast over het zomerreces getild worden door een belangenconflict van het Vlaams Parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?