DéFI naar rechter wegens taalgebruik dienstencheques

© Lodewijk De WitteTwitter

Volgens Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft DéFI juridisch geen poot om op te staan in de rechtszaak tegen Sodexo. De partij gaat het dienstenbedrijf voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel omdat het sinds 1 januari 2016 haar communicatie met Franstalige inwoners van de Vlaamse faciliteitengemeenten over de dienstencheques enkel nog in het Nederlands voert.

"Luidens de grondwet is het taalgebruik tussen particulieren - ook als het gaat om bedrijven - vrij, en mag dit niet aan een regeling onderworpen worden. Zo kan men bijvoorbeeld niet verbieden dat een bedrijf in Zaventem Franstalige publiciteit maakt. Men kan vanzelfsprekend protesteren tegen het feit dat Sodexo zijn communicatie enkel in het Nederlands voert, maar men kan dit juridisch niet afdwingen. Taalgebruik kan enkel geregeld worden voor overheidszaken, de communicatie tussen werkgever en werknemer,... De taal die Sodexo ten aanzien van zijn klanten hanteert is echter vrij", verduidelijkt De Witte.

Volgens DéFi is de handelswijze van Sodexo echter illegaal. De partij riep de afgelopen maanden klanten op hun ongenoegen te laten horen bij Sodexo en stelde het dienstenbedrijf in gebreke. Volksvertegenwoordiger Véronique Caprasse, tevens schepen in Kraainem, legde ook klacht neer bij de Vlaams-Brabantse vice-gouverneur Flohimont, bevoegd voor de behandeling van taalklachten.

Omdat deze initiatieven niets uithaalden neemt de partij nu haar toevlucht tot een gerechtelijke procedure. Bij Sodexo was niemand bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?