Didier Reynders wordt Europees Commissaris voor Justitie

© Photo News
| Didier Reynders (MR) krijgt te horen welke post hij krijgt in de nieuwe Europese Commissie.

De nieuwe Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) in de nieuwe Europese Commissie bevoegd wordt voor Justitie.

Eerder werd de naam van Reynders genoemd als Europees Commissaris voor Begroting, maar dat is dus niet het geval. De komende vijf jaar gaat hij aan de slag als eurocommissaris bevoegd voor Justitie. Reynders neemt die bevoegdheid over van de Tsjechische Věra Jourová, die onder vorig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bevoegd was.

Als Europees commissaris voor Justitie wordt Reynders ook bevoegd voor de rechtsstaat. In het licht van de lopende procedures tegen Polen en Hongarije krijgt hij daarmee een aanzienlijke verantwoordelijkheid.

De voorbije jaren toerde Reynders als minister reeds Europa rond met zijn voorstel om een mechanisme in te voeren dat de naleving van de principes van de rechtsstaat in alle Europese lidstaten periodiek tegen het licht houdt.

Acht ondervoorzitters

Von der Leyen verraste met haar ploeg voor de Europese Commissie. Ze zal in totaal met acht vicevoorzitters werken, onder wie de Nederlander Frans Timmermans, die het Europese klimaatbeleid zal coördineren. De Deense Margrethe Vestager, wordt bevoegd voor Digitale Zaken, maar houdt verrassend genoeg ook haar bevoegdheid Mededinging.

Hoorzitting

Reynders moet, net als de andere Eurocommissarissen, wel nog een hoorzitting in het parlement doorstaan. Dat gebeurt ergens tussen 30 september en 8 oktober. Als alles goed gaat, neemt hij dan op 1 november zijn functie als commissaris voor Justitie op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?