Doelstelling huisvestingsplan wordt niet gehaald

© FM Brussel
26/02/2007
Als deze regering haar huisvestingsplan niet realiseert, zal een volgende regering de bouw van sociale woningen helemaal op een laag pitje zetten. Dat zegt de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW). Mensen zouden dan nog langer moeten wachten op een sociale woning dan nu al het geval is.

Het huisvestingsplan van staatssecretaris Françoise Dupuis (PS) voorziet deze legislatuur vijfduizend nieuwe sociale woningen. Maar volgens de bond zijn er halverwege de legislatuur nog maar plannen voor zeshonderd woningen. De bouw van sociale woningen voor grote gezinnen loopt nog meer vertraging op: in totaal zou één derde van de nieuwe woningen voor grote gezinnen er al moeten zijn, maar dat percentage wordt niet gehaald.

Op de website van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen kan men voortaan volgen hoe ver de regering staat met de bouw van de beloofde 5000 openbare woningen. Halfweg de legislatuur is er nog geen enkele steen gelegd. Alleen voor de projecten in Molenbeek en Ukkel is er een bouwvergunning. De meeste van de dertien andere projecten zitten nog in een voorbereidende fase.

"Er is een kleine kans dat men akkoorden gaat tekenen voor de bouw van 5000 sociale woningen. Maar de kans dat die gebouwd zullen worden voor 1009 is nihil," zegt Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het recht op Wonen.

Heel wat gemeenten wilden het gewest geen gronden ter beschikking te stellen voor de bouw van openbare woningen. En deden de gemeenten het wel, dan moesten het middelgrote in plaats van sociale woningen worden: dat brengt de gemeenten meer geld op.
Voortaan staan niet langer gemeenten, maar openbare vastgoedmaatschappijen gronden af om de bouw van openbare woningen te versnellen. Het gewest betrekt nu ook de Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel bij de bouw.

"Zij stellen geld ter beschikking, maar ze hebben niet de nodige kennis om zelf bouwprojecten uit te voeren. Ze zijn nu een ploeg aan het samenstellen, maar gezien de grote vraag naar sociale woningen verliest men hier tijd," aldus Van Mieghem.

Er is volgende Van Mieghem ook een verklaring voor de oplopende vertraging van de creatie van grote sociale woonblokken: "Wij vrezen dat veel buurtbewoners en zelfs sommige gemeenten er weigerachtig tegenoverstaan omdat zij denken dat grote sociale woonblokken gelijk staat aan meer migrantengezinnen," aldus Van Mieghem. De overheid zou de vrees volgens volgens de BBRoW kunnen behelpen door naast de woonblokken ook projecten op poten te zetten voor middeninkomensgezinnen. Ook moet de overheid communiceren over bestaande woonblokken waar zich weinig of geen problemen voordoen, vindt de bond.

Ondertussen blijft de nood aan sociale woningen in Brussel groot. De gevolgen zijn niet te overzien als het huisvestingsplan van de regering mislukt, vrees Werner Van Mieghem:

"Als dit mislukt vrezen we dat een nieuwe vraag voor een nieuw plan voor meer sociale woningen door de komende regering zal worden geweigerd. Met als gevolg dat de 25.000 gezinnen op de wachtlijst nog langer zullen moeten wachten op een sociale woning. En die wachttijd bedraagt nu al zo'n drie à vier jaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni