'Dufourty' stevent af op problemen

Willy Decourty (PS) blijft drie jaar burgemeester, daarna is het aan MR-schepen Dominique Dufourny. "De PS heeft geen andere optie, want ze stelt niet veel voor in Elsene," zegt de oppositie, die dan ook van de 'Dufourty-meerderheid' spreekt.

Alles blijft bij het oude in Elsene, en alles verandert. De MR is met voorsprong de grootste partij (15 zetels) en levert maar liefst zes schepenen, op Viviane Teitelbaum na allemaal dezelfden als tijdens de vorige legislatuur. PS levert de burgemeester, nog steeds Willy Decourty, tweede schepen Béa Diallo, en Pierre Lardot, die echter binnen een jaar wordt vervangen door Caroline Désir. Uiteindelijk strandde de meerderheid op 25 van de 43 gemeenteraadsleden, met nog twee overlopers van de lijst FDF-De Clippele die de paarse entente na de verkiezingen versterkt hebben. Niet meteen een toonbeeld van stabiliteit. De PS zit in Elsene dan ook met een afkalvend electoraat, maar heeft daar geen oppositiekuur aan gekoppeld.

De Ecolo-CDH-oppositie spreekt van een verdeelde gemeente. "De twee blokken - oppositie en meerderheid - zijn aan elkaar gewaagd. Met deze meerderheid gaat er niets veranderen. Er moeten een paar dringende debatten gevoerd worden die MR en PS altijd naar de Griekse kalender verwijzen. Het is vijf voor twaalf," zegt CDH-raadslid Julie de Groote. Haar collega Yves Rouyet (Ecolo) vult aan: "Decourty beloofde altijd maar, maar niets was concreet."

Lijken uit de kast
Meer specifiek wil de 'verenigde oppositie' - beide partijen zeggen nauw te zullen samenwerken - vooral het veiligheidsdebat voeren, gekoppeld aan de problemen met de politiezone. "Elsene betaalt te veel in verhouding tot de bevolking en krijgt er weinig politie voor in de plaats," klinkt het. En, prangender: "Elsene staat er financieel barslecht voor," zegt De Groote. "De gemeente heeft te hoge werkingskosten in vergelijking met de schuld. Als hier niet direct iets aan gebeurt, dreigt de gemeente onder gewestelijke voogdij te worden geplaatst, deze legislatuur nog." Rouyet en De Groote sturen aan op extra gemeenteraden om de problemen te bespreken "voor er lijken uit de kast vallen."

Wat oppositielid en ex-schepen van Financiën Olivier de Clippele wil doen, is niet zo duidelijk. Met het vertrek van twee leden van zijn fractie staat hij er niet goed voor. Er blijven buiten hem slechts twee zetels over voor zijn lijst. Hijzelf lijkt de schwung te zijn kwijtgeraakt die hem voor de verkiezingen zo kenmerkte.

De Elsense politiek is een heuse krabbenmand, waarin - dat is waar - alles mogelijk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?