Ecolo-Groen grootste in peiling voor Brussel-Stad

© Wikimedia

Ecolo-Groen komt als grootste partij uit de bus in Brussel-Stad. Dat blijkt uit een peiling van Sudpresse en RTL bij bijna vijfhonderd Brusselaars. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, kregen de groenen ruim twintig procent van de stemmen. De coalitie van PS-MR-Open VLD is haar meerderheid kwijt.

De PS heeft volgens die peiling zwaar te lijden onder het imagoverlies na het schandaal rond Samusocial en tuimelt van bijna 30 procent van de stemmen in 2012 naar amper 14 procent.

Ecolo-Groen komt als grote winnaar uit de bus met 21 procent van de stemmen, een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen in 2012.

De groenen zijn vastbesloten om in te zetten op burgerparticipatie. “In tegenstelling tot voormalig burgemeester Yvan Mayeur zullen wij geen projecten opstarten die de bevolking niet wil,” blikt fractieleider Benoît Hellings vooruit in La Capitale. Volgens hem tonen het protest tegen Neo, het Eurostadion en de voetgangerszone aan dat de Stad niet meer verbonden is met haar inwoners. 

Opvallend is ook de opmars van de PTB. Die partij was quasi onbestaande in 2012 met 1,6 procent van de stemmen, maar schiet de lucht in tot ruim 11,5 procent. Ook fractieleider van de PTB, Mathilde El Bakri deelt haar visie op de Stad alvast. Ook zij is sceptisch over de grote projecten van de Stad. Ze wil meer inzetten op de noden van de bevolking, zoals betaalbare huurwoningen.

Ook Défi doet haar voordeel bij de schandalen van afgelopen maanden. De partij stijgt van 7,6 procent in 2012 naar 11,7 procent.

De liberalen hebben dan weer, net als PS, te lijden onder de imagoschade rond Samusocial. De liberalen zakken in de peilingen naar 15,8 procent, zo’n twee procentpunt minder dan in 2012. 

Door het verlies van PS en MR zijn de coalitiepartijen hun meerderheid kwijt in de gemeenteraad.

CDH verdwijnt niet van de kaart, zoals sommigen voorspellen. De christendemocraten halen nog 13,8 procent.

Top vijf
Naast een peiling naar stemmen heeft La Capitale ook gepolst naar de mening over de meest betrouwbare politici. Ecolo komt opnieuw op eerste plaats met lijsttrekker Benoît Hellings met een 4,52 op 10.

Huidig burgemeester Philippe Close (PS) weet de schade te beperken en komt op de tweede plaats met 4,23 op 10. Of hij bij de uiteindelijke gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ook zou goed zou scoren, hangt af van zijn verdere optreden als burgemeester.

Op de derde plaats komt Fabian Maingain (Défi) met 4,2 op 10, eerste schepen Alain Courtois (MR) komt op 4 met 3,86 procent op 10, en Hamza Fassi-Fihri (CDH) sluit de rij met 3,4 procent op 10.

De peiling werd uitgevoerd door de kranten van Sudpresse en RTL in samenwerking met online onderzoeksbureau iVox. Er namen 490 respondenten deel die hun mening gaven tussen 29 september en 4 oktober. Door de relatief kleine (representatieve) steekproef is er een grote foutenmarge van 4,42 procent. Het eigenlijke resultaat kan dus 4,42 procent hoger of lager liggen.

Ook dan blijft het zo dat de PS fors verliest en dat de groenen winnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?