Edito: Propere handen

© Jef Van de Veire - BRUZZ

Politiek is een vuil spel. Dat is vorige week weer gebleken in de nasleep van de affaire-Mayeur. Wie dacht dat er met eerlijkheid en fairness goed beleid kan worden gevoerd, doet vergeefse moeite. Leugens en bedrog horen er blijkbaar gewoon bij.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566
© Saskia Vanderstichele
En toch was het voor de gewiekste observator al snel zonneklaar dat de SP.A zelf aan het kortste eind zou trekken in deze affaire, toen minister Smet met de grote trom het ontslag eiste van burgemeester Yvan Mayeur. Wat te voorzien was, is gebeurd: Mayeur nam ontslag, maar dwong de SP.A naar de oppositiebanken. Als geslaagde wraakoefening kan dat tellen.

De schade voor de SP.A, nota bene de partij die de onregelmatigheden van Mayeur mee aan de oppervlakte heeft gebracht, is groot. Ze zal nu een jaar voor de verkiezingen als minipartijtje vanuit de oppositie haar punt moeten maken. Lintjes knippen kan ze overlaten aan de Open VLD, de MR of de PS. Als politiek visibiliteit is, dan is ze hier de klos.

Ook binnen de Brusselse regering slaat de nasleep van de affaire-Mayeur ongetwijfeld barsten. De SP.A heeft het aan de stok met de Open VLD én met de PS.

Zoals in elke ware tragedie is er ook een antagonist. De Open VLD koos voor de macht. De Vlaamse liberalen speelden het tactisch. Eerst meeheulen en dan op het gepaste moment aan de zijlijn blijven staan, zodat de SP.A naar de exit kan worden gedreven. Binnen enkele maanden zijn de mensen de Samusocial-affaire vergeten, en na enkele ronkende verklaringen over transparantie, en een mandatenkadaster, is het weer business as usual. Zo gaat het nu eenmaal in de politiek.

En toch kon SP.A niet anders dan een punt te zetten achter de samenwerking met het Brussels schepencollege. Want wat Mayeur gedaan heeft, tart elke verbeelding. Een vzw oprichten voor de steun aan daklozen, die laten subsidiëren door de overheid, en er dan voor zichzelf en zijn jeugdvriendin een riante vergoeding opstrijken.

En zijn er excuses gekomen? Neen. Heeft Mayeur er werkelijk alles aan gedaan om het potje gedekt te houden? Ja.

De ultieme vraag is wat de kiezer hiervan meeneemt in zijn stemhokje in 2018 en 2019. De PS mag een flink oplawaai verwachten, ook in Brussel. Voor de SP.A ligt de uitdaging op een ander vlak. De partij wil met voorzitter John Crombez de politieke vernieuwing belichamen. Gedaan met de affaires. Stap voor stap. Dat vraagt tijd. Afwachten of een jaar voldoende is om het blazoen schoon te krijgen, want de kiezer is grilliger dan ooit. Dat hebben de recente verkiezingen in onze buurlanden ten overvloede bewezen.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook