Een Brusselaar op de drie is voor cordon tegen PTB-PVDA

© PhotoNews
| PTB*PVDA'ers Axel Bernard (Schaarbeek), Mathilde El Bakri (Brussel-Stad) en Dirk De Block (Sint-Jans-Molenbeek.)

De recente politieke barometer van VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique toont verdeelde meningen over de uiterst linkse PTB-PVDA, die goed scoorde in Brussel. Een derde van de Brusselaars wil die partij uitsluiten, 40 procent is daar expliciet tegen.

Het cordon sanitaire werd in België voor het eerst gebruikt begin jaren negentig, tegen het toenmalige Vlaams Blok. De andere Vlaamse partijen spraken onderling af niet met die extreem-rechtse partij te zullen samenwerken.

Wat met extreem-linkse partijen als PTB-PVDA, die in Brussel fors groeide bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen? Volgens de recente politieke barometer van VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique vindt 31 procent van de Brusselaars dat er ook een cordon moet komen tegen PTB-PVDA. Dat meldt La Libre.

Voorstanders van een cordon argumenteren dat de PTB-PVDA weliswaar geen racistische partij is, maar op termijn wel een antidemocratisch project beoogt. "Een risico voor de fundamentele vrijheden," aldus CDH-voorzitter Benoît Lutgen in La Libre.

Anti-cordon

Een nog groter deel van de Brusselaars, ongeveer 40 procent, is net tégen een cordon. Ongeveer een derde onthoudt zich. Volgens de peiling zijn het vooral de kiezers van PS en Ecolo die tegen een cordon zijn. Die partijen hebben na de lokale verkiezingen in Brussel ook onderhandeld met de PTB-PVDA, weliswaar zonder succes.

De peiling werd uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS tussen 19 november en 8 december 2018, bij een representatieve groep van 2.797 Belgische kiezers in de drie Belgische gewesten. In Brussel werden 743 kiezers bevraagd. De maximale foutenmarge in Brussel bedraagt 3,6 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?