Een Nederlandstalige minder verkozen, Groen grootste in gewest

© brusselnieuws.be
15/10/2012
11,4 procent van de rechtstreeks verkozen gemeenteraadsleden is Nederlandstalig. In absolute cijfers gaat het om 78 kandidaten, één minder dan in 2006. In Ganshoren en Berchem verliezen de Vlamingen terrein. In Anderlecht en Brussel zijn er duidelijk meer Vlaamse vertegenwoordigers. Groen heeft voorlopig de meeste verkozenen, CD&V verliest terrein.

Hoewel er in heel wat gemeenten zetels bijkwamen is er in vergelijking met zes jaar geleden dus één Nederlandstalige verkozene minder. Dat blijkt uit cijfers van politiek analyst Guy Devroede. Het gaat om 78 verkozenen op een totaal van 685, dat is 11,4 procent. Zes jaar eerder waren er 79 Nederlandstalige verkozenen op een totaal van 663, goed voor 11,9 procent.

Hoewel het aantal verkozenen relatief stabiel blijft, zijn er heel wat verschuivingen tussen de gemeenten. Opvallend is dat traditioneel erg Vlaamse gemeenten zoals Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren minder Nederlandstalige verkozenen tellen. Ook in Evere en Vorst gaan er minder Nederlandstaligen zetelen. Door opvolging kunnen er wel nog Nederlandstaligen vertegenwoordigers bijkomen.

De Vlamingen boeken wel vooruitgang in heel wat belangrijke gemeenten zoals Brussel (van 6 naar 10), Anderlecht (van 7 naar 10), Molenbeek (van 5 naar 6) en Schaarbeek (van 2 naar 3). In Oudergem is er na jaren opnieuw een Vlaamse verkozene met Dirk Hoornaert (Samen). Ook in Etterbeek en Ukkel komt er een Vlaamse zetel bij.

Groen is de grootste
De grootste Vlaamse partij is Groen met 19 verkozenen. In Brussel-Stad is met Liesbet Temmerman bovendien ook een Nederlandstalige die opkwam voor Ecolo verkozen. Het is wel nog afwachten of zij in het Nederlands de eed zal afleggen. De groenen haalden in 2006 maar 11 zetels.

"De Brusselaar heeft duidelijk gekozen voor een sterker groen beleid", reageert voorzitter Rik Jellema. "Deze verkiezingen tonen aan dat samenwerking tussen een Nederlandstalige en een Franstalige zusterpartij loont".

Ook Open VLD gaat vooruit: van 13 naar 17 zetels, waaronder een tweede in Brussel. De liberalen verliezen wel terrein in Jette en dreigen in Molenbeek en Sint-Pieters-Woluwe in de oppositie te belanden.

CD&V achteruit
SP.A gaat van 16 naar 17 vertegenwoordigers. De Vlaamse socialisten halen een tweede zetel in Brussel en een derde in Anderlecht. In Koekelberg en Molenbeek behouden ze twee verkozenen. SP.A kan alsnog de grootste Vlaamse partij worden omdat ze vijf eerste opvolgers heeft. In Evere zit er daarom al zeker een zetel in. Ook in Anderlecht, Vorst, Schaarbeek en Molenbeek kan er zo nog een zitje bijkomen.

CD&V moet heel wat terrein prijsgeven. De partij heeft nog 12 zetels, tegenover 19 in 2006. Vooral de achteruitgang in Sint-Agatha-Berchem valt op. De CD&V gaat daar van 5 naar 3 verkozenen. Ook in Ganshoren is er een verlies van 2 zetels. In Koekelberg, Evere en Elsene ging 1 zitje verloren. In Jette halen de christen-democraten wel een tweede verkozene.

Zes zetels voor N-VA
Vlaams Belang wordt bijna helemaal van de kaart geveegd. De partij haalde zes jaar geleden 16 zetels en valt nu terug op 1. Enkel in Anderlecht is er nog een verkozene. Boegbeeld Dominiek Lootens-Stael raakte niet meer verkozen in Jette.

Nieuwkomer N-VA haalt meteen 6 zetels: 2 in Anderlecht en eentje in Brussel, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Opvallend is wel dat senator Karl Vanlouwe niet verkozen raakte in Ganshoren.

In Sint-Jans-Molenbeek veroverde PVDA met Dirk De Block een zitje in de gemeenteraad. Behalve de voornoemde partijen zijn net als zes jaar geleden ook enkele Nederlandstaligen als onafhankelijke verkozen, soms op Franstalige lijsten. Die zijn in de onderstaande cijfers meegeteld.

2006 2012Anderlecht 7 10Brussel-Stad 6 10Elsene 3 3Etterbeek 3 4Evere 5 3Ganshoren 7 4Jette 9 8Koekelberg 6 5Oudergem 0 1Schaarbeek 2 3Sint-Agatha-Berchem8 5Sint-Gillis 3 4Sint-Jans-Molenbeek5 6Sint-Joost-ten-Node3 2Sint-Lambrechts-Woluwe4 3Sint-Pieters-Woluwe2 1Ukkel 1 2Vorst 2 1Watermaal-Bosvoorde3 3 79 78

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni