De Brusselse regering heeft een nota over het elektronisch wegenvignet nog niet goedgekeurd omdat ze het niet eens is met de verdeling van de inkomsten. Ze wil daar eerst en vooral een akkoord over. Vlaanderen reageert met de boodschap dat Vlaanderen en Wallonië het elektronisch wegenvignet nog steeds samen kunnen invoeren, zonder Brussel.

Vanaf 1 januari 2008 zou het elektronisch vignet dat de verkeersbelasting moet vervangen ingevoerd worden op alle voertuigen onder de twaalf ton. Het e-vignet werkt met een systeem van nummerplaatherkenning. Gebruikers moeten hun nummerplaat inbrengen en de controle gebeurt automatisch door camera's. Die lezen de nummerplaten en verifiëren of het voertuig geregistreerd is of niet. Zo'n vignet kost chauffeurs van voertuigen onder de twaalf ton vijftig tot zestig euro per jaar. Buitenlanders betalen meer. Belgen kunnen het betaalde bedrag aftrekken van hun verkeersbelasting.

Vlaanderen en Wallonie keurden de nota voor het vignet al goed maar een definitief akkoord over de verdeelsleutel van de opbrengsten is er nog niet. Zolang die er niet is, zal de Brusselse regering de gemeenschappelijke nota niet slikken. "Ik zeg aan de collega's dat we maar voort gaan met de discussie over de invoering van dat vignet indien we zeker dat we ook tien procent van die opbrengsten kunnen krijgen. Het gaat echt niet op om Brussel in deze maar één procent toe te kennen," aldus Guy Vanhengel (VLD), Brussels minister van Financiën.

"Sowieso moeten we praten over die opbrengsten, daarin heeft Brussel uiteraard gelijk. Maar dat staat in de nota en dus konden ze perfect de nota goedkeuren. Wat ik wel betreur is dat er nu een taal van dreigement ontstaan waarin gezegd wordt dat er niet verder gegaan wordt met het dossier als ze geen tien procent krijgen. Zo begin je natuurlijk niet aan onderhandelingen," reageert Kathleen Van Brempt (SP.A), Vlaams minister van Mobiliteit.

Volgens Vlaanderen zullen de drie gewesten tijdens die onderhandelingen een verdeling afspreken van de opbrengsten van het wegenvignet. Er is nog niks beslist. "Ik denk dat Vlaanderen een loopje met de waarheid neemt. In de vergaderingen over de invoering van dat vignet is er wel degelijk gesproken over de verdeelsleutels. De cijfers die ons daar werden voorgelegd zijn echt onaanvaardbaar voor ons," aldus Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni