Het overleg von plaats in het Egmontpaleis.

Eerste overleg drugscriminaliteit eindigt met weinig concreets

SD
© BRUZZ
15/09/2022

De federale regering en de steden willen de samenwerking verhogen tegen de georganiseerde misdaad. Dat blijkt uit een veiligheidsoverleg tussen premies Alexander de Croo, federale ministers en een tiental burgemeesters. “Het is een goed begin, maar we moeten zien dat dit alles niet in de mist opgaat,” zegt Ukkels burgemeester Boris Dilliès aan BRUZZ.

Opmerkelijk was dat ook de burgemeester van Ukkel bij het overleg betrokken was, een gemeente die nochtans niet meteen bekendstaat om zijn drugsgeweld. “We zijn een kalmere gemeente in Brussel, maar het kan snel omslaan,” zegt burgemeester Dilliès. “De gemeentelijke grenzen zijn zeer dun, en zelfs allesdoorlatend als we het over criminaliteit hebben. Het is niet omdat het in Ukkel kalmer is, dat we niet permanent waakzaam moeten zijn.”

Dilliès is blij dat het overleg vooral heeft plaatsgevonden. “Het is een goed begin. We hebben ook naar het Nederlandse model gekeken, hoe zij het aanpakken. Daar moeten we de goede dingen uithalen. Maar we moeten zien dat al dit niet in het niets opgaat.

Ook Elsenes burgemeester Christos Doulkeridis vindt het "vooral goed dat het overleg heeft plaatsgevonden".

Draaischijf

"We hebben beseffen dat België een enorme draaischijf van de internationale drugshandel is, dus het was een goed gelegenheid om te horen wat er allemaal is opgezet door het federale parket met de steun van de politiezone Noord om grote drugsnetwerken te ontmantelen aan de bron," aldus Doulkeridis. "Maar het is ook duidelijk geworden dat er nog enorm vele problemen op het terrein zijn in vele wijken, zoals bij onze jongeren. We mogen hen niet in de drughandel verzeild laten geraken door de lokroep van het gemakkelijke geld."

De burgemeesters hebben onder meer meer middelen gevraagd om het hoofd te bieden aan de drughandel in de wijken, vertelt Doulkeridis. "Sommigen van ons hebben ook de vraag opgeworpen om het werk van de politie rond softdrugs te verlichten."

"Nu is het vooral belangrijk dat er gevolg aan komt. De premier heeft mij verzekerd dat er nog twee overleggen per jaar zullen plaatsvinden, misschien met geplande voorbereidende momenten."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni