Eindelijk schot in de zaak van Ganshorens rusthuis Heydeken

Het Ganshorens rusthuis Home Heydeken voldoet al jaren niet meer aan de norm. Het dossier zat jaren vast vanwege een de vorige OCMW-voorzitter die niet van het oorspronkelijke budget, 14 miljoen, wilde afwijken. Nu komt het vernieuwde rusthuis er toch, zij het met de helft van dat budget.

Het rusthuis Home Heydeken voldoet al jaren niet meer aan de norm. Volgens OCMW-voorzitter Marco van Dam is het zelfs het laatste rusthuis van Brussel dat zo verouderd is. Bewoners in de vleugel uit 1967 hebben geen toilet en douche op hun kamer, maar gebruiken een gezamenlijke voorzieningen op de gang. Ook is er geen dubbele beglazing en zijn de kamers te klein. “Hopeloos verouderd,” zegt Van Dam.

De renovatie van het rusthuis liet jarenlang op zich wachten, omdat het dossier politiek blokkeerde. De vorige OCMW-voorzitter, Carine Delwit (CDH), wilde geen toegevingen doen en hield vast aan het idee om het rusthuis volledig af te breken en herop te bouwen. Kostenplaatje: 14 miljoen euro.

In 2014 greep het Gewest in en financierde een haalbaarheidsstudie. De plannen die daaruit voortkwamen; een gedeeltelijk nieuw gebouw en een gedeeltelijke renovatie ter waarde van 6.7 miljoen, werden op 10 april goedgekeurd door de OCMW-raad.

Allereerst komt er een volledig nieuw gebouw dat de vleugel uit 1967 moet vervangen. In een tweede fase wordt de nieuwere vleugel, uit 1985, gerenoveerd. In een laatste fase komt er een eventuele uitbreiding van het aantal serviceflats, op de locatie van de oudste vleugel. De ruim honderdvijfentwintig bedden blijven gedurende elke fase van de werken behouden. De werken zouden in 2018 moeten starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?