Els Ampe, senator voor Open VLD in de federale Senaat op 11 oktober 2022

| Els Ampe, ex-senator voor Open VLD in de federale Senaat op 11 oktober 2022.

Els Ampe aanjager nieuwe, alternatieve liberale partij

AD
26/10/2023

Terwijl het volop stormt bij Open VLD, overweegt ex-partijgenoot Els Ampe de oprichting van een nieuwe, alternatieve liberale partij. Begin november nodigt het Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Brussel-Stad een delegatie van mogelijke partijgenoten uit in de hoofdstad.

Op 9 november brengt ex-Open VLD'er Els Ampe onafhankelijke politici en burgerplatformen samen op de Brusselse Bischoffsheimlaan. Onder andere een aantal overblijvende politici van Lijst Dedecker, Filip Boone van de nieuwe partij BoerBurgerBelangen en liberale burgerplatformen zoals Vista, De Liberale Wereld en Vrijheid hebben hun aanwezigheid intussen bevestigd.

Ampe hoopt met haar initiatief “de politiek dooreen te schudden” en “ruimte te maken voor partijen samengesteld uit onafhankelijke volksvertegenwoordigers”.

'Achterkamerpolitiek is achterhaald'

“Wat de aanwezigen bindt, is het gevoel dat de machtspartijen hen onvoldoende vertegenwoordigen”, zegt Ampe donderdag aan BRUZZ. “Alle aanwezigen pleiten voor meer transparantie en democratie, daar zijn we het over eens. Tegelijkertijd moeten er voldoende overeenkomsten zijn wat de vrije initiatieven betreft om dit te doen slagen. Bedoeling van de bijeenkomst is dus om te kijken of er een rode - of blauwe lijn - is vast te stellen doorheen die inhoudelijke punten.”

Spijt van haar keuze om Open VLD te verlaten, heeft Ampe duidelijk niet. “Sinds ik als onafhankelijke zetel, ben ik veel vrijer in mijn manier van werken. Het is een pak makkelijker om initiatieven te nemen. Ik raak niet langer verzand in de mallemolen van de partijpolitiek en kan klachten quasi meteen omzetten in vragen, interpellaties,.."

Of het effectief tot een nieuwe partij zal komen, zal in de nasleep van 9 november moeten blijken. Maar eenmaal het zo ver is, benadrukt Ampe, is het wel de bedoeling om mensen in het parlement te krijgen die akkoord zijn over een tiental belangrijke basispunten en daarnaast ook veel vrijheid krijgen. "Hoe dan ook zal er open gecommuniceerd worden en is iedereen welkom op de bijeenkomst. Ik geloof in transparantie, achterkamerpolitiek is totaal achterhaald."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni