Els Witte schrijft boek over Belgische taalkwestie

© tvbrussel
06/10/2010
Strijden om taal. Zo heet het nieuwste boek van historica en ex-VUB-rector Els Witte. Samen met Harry van Velthoven brengt ze de Belgische taalkwestie in kaart. De strijd om taal is nooit gedaan, zegt Witte. Kijk maar naar Brussel, of naar de huidige politieke impasse.

"Strijden om taal" kan wel eens het standaardwerk over de communautaire geschiedenis van België en haar taalverhoudingen worden. Els Witte en co-auteur Harry Van Velthoven schetsen een stroeve en soms turbulente geschiedenis. Met de huidige regeringsvorming heeft het boek geen illustraties nodig.

"B-H-V, dat gaat om taal," zegt Els Witte. "Of het vragen van tweetalige diensten in plaats van tweetalige ambtenaars. Franstaligen vragen dit omdat ze zich al van oudsher gekeerd hebben tegen het leren van de Nederlandse taal. Al die dingen liggen nu nog op tafel."

Begrip en onbegrip voor de andere landstaal. Volgens Witte zijn de taalverhoudingen in België gekenmerkt door een gebrek aan wederkerigheid: "De rode draad in het boek is de strijd tussen twee talen met een verschillende sociale status."

In Brussel is de onderlinge status van talen nog complexer. Het Frans is de Lingua Franca. "Maar het Engels is in opmars, of andere thuistalen zoals het Spaans of het Arabisch," aldus Witte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni