Vandaag keurt de gemeenteraad van Elsene de begroting goed. Schepen van Financiën Viviane Teitelbaum (MR) benadrukt dat die genderbewust is. "Men beseft vaak niet hoeveel invloed publieke uitgaven hebben op gendergelijkheid."

De begroting 2017 van Elsene is licht positief. De gemeente investeert het komende jaar in politie, OCMW én 7 miljoen in het nieuwe gemeentehuis.

Daarnaast is het budget ook genderbewust, en dat sinds 2015. De feministische schepen van Financiën Viviane Teitelbaum (MR) was toen bezieler van de eerste genderbewuste gemeentelijke begroting van België.

“Het eerste jaar dat ik dat voorstelde trokken de gemeentelijke diensten nogal grote ogen: wat nu weer?”, vertelt Elsens schepen van Financiën Viviane Teitelbaum aan BRUZZ. “Maar vandaag doen de bedienden er steeds enthousiaster aan mee.”

Een genderbewuste begroting, hoe gaat dat in zijn werk? Welnu, elke gemeentelijke uitgave valt in één van drie categorieën: genderneutraal, genderpositief en ten slotte "voor verbetering vatbaar."

Genderneutraal zijn bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden, briefpapier en informaticatoebehoren: niet bepaald de inzet van een verwoede seksestrijd.

Crèches
Andere gemeentelijke uitgaven zijn dan wel gendergevoelig. “Een investering in de gemeentelijke dienst gelijkheid man-vrouw bijvoorbeeld, dat valt in de tweede categorie”, vervolgt schepen Teitelbaum. “Ook een investering in gemeentelijke crèches is positief voor vrouwen: het zijn nog altijd de mannen die snel weer uit werken gaan na een bevalling, terwijl meer plaats in crèches ook vrouwen die vrijheid geeft.”

Dus: Investeringen in initiatieven en voorzieningen die vrouwen erop vooruit helpen, vallen in de gemeentelijke begroting in de genderpositieve categorie.

Mannelijke schilders
“In de laatste categorie valt alles wat voor verbetering vatbaar is”, legt Teitelbaum uit. “Het museum van Elsene, bijvoorbeeld. Daar werd men zich ervan bewust dat de meeste tentoongestelde schilders mannen waren. Voor 2017 is het doel meer vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht brengen.”

De genderbewuste begroting werpt ook vruchten af. Zo was een te verbeteren uitgavenpost in 2015 de stedelijke netheidsdienst. “Alle straatvegers waren mannen. Er is op gender gelet en vandaag zijn er drie vrouwelijke straatvegers in dienst en één bezemwagenchauffeur.”

Teitelbaum deed inspiratie op voor de genderbewuste begroting tijdens een conferentie van de VN. De Oostenrijkse minister van Financiën deed toen uit de doeken dat Wenen dat sinds een hele tijd doet. “Men is er zich vaak niet voldoende bewust van dat publieke uitgaven wel degelijk een invloed hebben op gendergelijkheid. Zo’n begroting wil aanzet geven tot reflectie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni