Enkele tientallen vredesactivisten wachten Trump op aan NAVO

© Thomas Casavecchia / Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump en de 28 andere staats- en regeringsleiders die straks naar de NAVO afzakken, worden er opgewacht door enkele tientallen vredesactivisten. Geleidelijk aan komen er meer bij. De beweging "Agir pour la Paix" houdt er een pacifistische actie tegen kernwapens, en . Alles verloopt erg rustig.

De actievoerders richten hun pijlen vooral tegen de NAVO zelf, een "onnodig militair bondgenootschap", aldus organisatrice Stéphanie Demblon.

"Trump komt hier straks vragen dat alle Europese lidstaten 2 procent van hun bbp investeren in defensie. Voor België betekent dat 900 miljoen euro. Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen, het moet worden weggehaald uit zaken als gezondheidszorg. Dat zullen we voelen", zegt ze.

De groepering protesteert ook tegen de opslag van kernwapens op Belgisch grondgebied. "Dat moet stoppen. Er is al genoeg over gepalaverd, nu moet er actie komen", meent Demblon.

Enkele Amerikaanse activisten van de groepering 'Refuse Facism' zijn speciaal voor de pacifistische actie naar Brussel afgezakt. "Het is belangrijk om hier te zijn, om te tonen dat Donald Trump niet ónze president is", zegt woordvoerder Robert Borba. "Trump is een Amerikaanse Hitler, alleen is hij er eentje mét kernwapens. Het is de gevaarlijkste man ter wereld, als Amerikanen moeten we wel reageren", klinkt het.

De actievoerders staan sinds het middaguur verzameld vlak voor de veiligheidsperimeter rond het NAVO-hoofdkwartier in Haren. Voorlopig zijn het er enkele tientallen, maar volgens Demblon zijn er nog meer in aantocht. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het uit de hand zou kunnen lopen. "We vragen al onze actievoerders om rustig te zijn en fysieke confrontatie uit de weg te gaan", aldus Demblon. Agir pour la Paix blijft nog tot het einde van de NAVO-top, omstreeks 16 uur, actievoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?