Ex-journaliste Hilde Sabbe op Brusselse lijst van Abou Jahjah

© Belga
03/02/2018
Updated: 03/02/2018 16.45u
20151224BV80KERST_GESPREK_SABBE-140001.jpg

"In Brussel kom ik op omdat bepaalde jongeren van vreemde herkomst altijd worden afgebeeld als relschoppers. Ik denk dat het niet zo is."

Voormalig journaliste en columniste Hilde Sabbe zal in 2019 op de lijst staan van Dyab Abou Jahjah voor de gewestelijke verkiezingen in Brussel. "Ik kom op omdat bepaalde jongeren van vreemde herkomst altijd worden afgebeeld als relschoppers. Dat is niet zo", zegt Sabbe.

Hilde Sabbe maakte als journaliste naam bij onder meer De Morgen, Het Laatste Nieuws en de laatste jaren onder meer bij de onafhankelijke nieuwssite Apache. "De stap naar de politiek is niet zo groot. Als journalist zit je met de neus op de actualiteit en ben je automatisch heel maatschappelijk betrokken", zegt Sabbe aan BRUZZ.

De journaliste kon niet langer aan de zijlijn blijven staan. Volgens haar kan de lijst van Abou Jahjah, nder meer bekend als oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een nieuwe invulling aan links geven. "Het begon enorm te kriebelen en mijn onvrede over allerlei zaken was nogal groot. Het nieuwe verhaal van Abou Jahjah beviel me, ik kon zijn aanbieding niet in de wind slaan", legt ze uit.

Multiculturaliteit als kernpunt

Vooral het thema multiculturaliteit, volgens Sabbe één van de grootste uitdagingen van de komende decennia, komt op de nieuwe lijst sterk aan bod. "Ik geloof sterk dat radicale gelijkheid de enige manier is om die problematiek aan te pakken", aldus de columniste.

"Daarnaast wil ik Brussel teruggeven aan de burgers. In Vlaanderen wordt Brussel nog steeds gezien als een zorgenkindje. Die perceptie willen wij veranderen en de focus willen we verleggen naar de mogelijkheden die Brussel biedt", zegt Sabbe. "Geef jonge relschoppers ook het gevoel dat ze erbij horen. Behandel ze niet als marginalen. De stad is van iedereen"

Tegengewicht voor repressie

Sabbe gaat tegen 2019 voor een plaatsje in het Brussels parlement. "Ik zal het allemaal nog moeten uitzoeken. Ik heb nog nooit een politiek mandaat bekleed, dus voor mij wordt het een steile leercurve. Maar het begint met een passionele overtuiging, strategie komt daarna. Ik hoop vooral dat we met andere progressieve partijen kunnen samenzitten, zodat we een tegengewicht vormen voor anderen die enkel inzetten op repressie."

Woensdag wordt de lijst van Abou Jahjah voorgesteld. "Er staan heel veel verschillende soorten mensen op. Het zal een verrassing worden, met heel veel variatie", lichtte Sabbe een tipje van de sluier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni