Federale ambtenaren dreigen met wekelijkse stakingen

© PhotoNews
| Noordwijk met WTC-torens.

De federale ambtenaren staken maandag tegen hun stiefmoederlijke behandeling door minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA). De kans op verdere acties is zeer groot, waarschuwen de vakbonden. "Het is best mogelijk dat we wekelijks een dag gaan staken", waarschuwt ACV-secretaris Mark Saenen.

Met de staking willen de bonden protesteren tegen de "aanvallen" van Vandeput op het ambtenarenapparaat, zoals het afbouwen van de vaste benoeming, het beknibbelen op hun verlofregeling of het invoeren van interimarbeid.

De geplande staking maandag is "vrij algemeen", aldus de ACV-secretaris. Zo zal er worden gestaakt in de federale overheidsdiensten, de sociale zekerheidsinstellingen, de federale wetenschapsinstellingen maar ook de gevangenissen of de gesloten centra.

De kans op nog meer acties de komende weken en maanden is erg groot, waarschuwt Saenen. De vakbonden en het kabinet Vandeput onderhandelen over een nieuw statuut voor de federale ambtenaren.

Het water tussen beiden is erg diep. "Het is best mogelijk dat we één maal per week gaan staken, mogelijk via beurtstakingen in de provincies".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?