Fenomeen Nawal Ben Hamou verovert Kamerzetel

© facebook

Nawal Ben Hamou kan het zelf nog niet geloven: binnenkort zetelt ze voor de Brusselse PS in de Kamer. De 26-jarige van Marokkaans-Turkse afkomst voerde voor het eerst campagne vanop een moeilijke tiende plek. Toch raakte ze met 6.880 voorkeurstemmen verkozen.

De nobele onbekende Ben Hamou won nipt: ze haalde 37 stemmen meer dan nummer acht op de lijst, Halima Amrani. Daarmee rijft ze de vijfde en laatste PS-zetel binnen.

Ben Hamou heeft nog nooit een politiek mandaat uitgevoerd. Ze werkt sinds haar achttiende op de administratie van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Een jaar later werd ze er ook syndicaal afgevaardigde voor de socialistische vakbond ACOD. Sinds haar 21ste is ze lid van de PS Brussel-Stad. Daarnaast is Ben Hamou ook raadgever in de Raad van Brusselaars van Buitenlandse Herkomst.

“Ik verwachtte het helemaal niet”, zegt Ben Hamou in de krant La Dernière Heure. “Ze zochten jongeren. Ik dacht: waarom niet. De opmars van rechts en het toenemende besparingsbeleid hebben me overtuigd.”

Nederlandse school
Ben Hamou is de oudste van vier kinderen uit een gezin op de grens van Brussel-Stad en Schaarbeek. Ze heeft een Marokkaanse vader en een Turkse moeder, en als gevolg daarvan de driedubbele nationaliteit. Zowel het lager als middelbaar onderwijs volgde ze in het Nederlands.

Op haar website zegt ze dat ze zich wil inzetten “voor een betere sociale bescherming en een verbetering van de werkcondities voor alle werknemers en alle werkzoekenden”. In La Dernière Heure voegt ze daar nog aan toe dat ze “ook een bijzondere aandacht zal hebben voor de tewerkstelling van jongeren”.

Hoewel Ben Hamou een “slopende campagne” achter de rug heeft en op 15 juni de eed aflegt in de Kamer, kan ze tot die tijd niet op haar lauweren rusten. Ze zit in haar tweede jaar van de bachelor politieke wetenschappen en moet de komende weken ook nog examens afleggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?